KOHALIK VAADE Abieluvõrdsus sillutas teed Kreeka paremäärmuslaste edule

Copy
Erakonna Kreeka Lahendus esimees Kyriakos Velopoulos võib valimistulemustega rahule jääda.
Erakonna Kreeka Lahendus esimees Kyriakos Velopoulos võib valimistulemustega rahule jääda. Foto: Achilleas Chiras/EPA/Scanpix

Euroopas toimunud järsk pööre paremale ei jätnud puutumata ka Kreekat.

Olgugi et paremkonservatiivne valitsuserakond Uus Demokraatia võitis valimised suure edumaaga, saades 28 toetusprotsendiga Euroopa Parlamenti seitse mandaati, kaotas ta võrreldes viie aasta taguste Euroopa Parlamendi (33 protsenti) ja eelmisel aastal toimunud parlamendivalimistega (ligi 41 protsenti) siiski toetust. Enamik poliitikaanalüütikuid usub, et konservatiivsed Uue Demokraatia valijad saatsid üleeilse tulemusega erakonnale niinimetatud poliitilise kõrvakiilu, mis on vaikne ohusignaal enne 2027. aastal toimuvaid parlamendivalimisi.

Sarnaselt ülejäänud Euroopaga keskenduti Kreekas üleeuroopaliste teemade asemel kohalikele probleemidele. Kui mujal Euroopas kahandasid valitsuserakondade toetust kõrged hinnad ja inflatsioon, eriti tundlikus toidukaupade sektoris, kus Kreeka on alati püsinud Euroopa Liidu esiotsas, arvatakse hellenite maal, et suur osa konservatiivide valijaid kukkus ära valitsuse veebruarikuise otsuse tõttu kehtestada riigis abieluvõrdsus.

Tagasi üles