ÜLEVAADE Macron loodab riskantse manöövriga peatada Le Peni edulainet (1)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron saadab eile, päev pärast erakorraliste valimiste välja kuulutamist Bellegarde’i lennujaamas koduteele oma Saksamaa kolleegi Frank-Walter Steinmeierit.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron saadab eile, päev pärast erakorraliste valimiste välja kuulutamist Bellegarde’i lennujaamas koduteele oma Saksamaa kolleegi Frank-Walter Steinmeierit. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron läks välja täispangale, kui kuulutas pärast eurovalimiste hävitavat tulemust välja parlamendivalimised, mis võivad tema tsentri mobiliseerimise plaani läbikukkumise korral tuua riigis esimest korda valitsusse paremäärmuslased.

«Paremäärmuslikud parteid edenevad kõikjal maailmajaos. See on olukord, millega ma ei saa leppida,» lausus Macron üleeile õhtul, kui selgus, et paremäärmuslik Rahvuslik Liit oli Prantsusmaal Euroopa Parlamendi valimistel pälvinud üle 31 protsendi häältest presidendi liberaalse Taassünni vähem kui 15 protsendi vastu. «Ma ei saa käituda, justkui poleks midagi juhtunud. Ma otsustasin anda valiku teie kätesse. Seega saadan täna õhtul rahvusassamblee laiali.»

Üllatus ka ärgitajale

Juba enne seda oli Rahvusliku Liidu esimees Jordan Bardella ärgitanud Macroni just niisugusele käigule, vahendas RFI. «President ei saa prantslaste saadetud sõnumile kurdiks jääda,» lausus ta.

Tagasi üles