ÜLEVAADE Rohepoliitika ähvardab von der Leyeni jalgealuse kuumaks teha (1)

Copy
Pikalt esitles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ELi rohelepet oma suurima saavutusena, kuid uue ametiaja taotlemisel võib see saada hoopis talle komistuskiviks.
Pikalt esitles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ELi rohelepet oma suurima saavutusena, kuid uue ametiaja taotlemisel võib see saada hoopis talle komistuskiviks. Foto: Sebastian Gollnow/DPA/Scanpix

Kui peatsed parlamendivalimised Prantsusmaal tulevad Ursula von der Leyeni jätkamisele Euroopa Komisjoni presidendina ilmselt kasuks, siis ennekõike rohepoliitikat puudutavad nõudmised muudavad tema positsiooni europarlamendis ebakindlaks.

Kui enne Euroopa Parlamendi valimisi ringlesid kuulujutud, et Prantsusmaa liberaalist president Emmanuel Macron üritab ehk von der Leyeni uuele ametiajale jalga ette panna ja pakkuda välja oma kandidaadi komisjoni presidendi kohale – muu hulgas räägiti Itaalia ekspeaministrist Mario Draghist –, siis häving eurohääletusel ja kodus valimiste väljakuulutamine näib olevat kahandanud tema soovi Brüsselis paati kõigutada.

Kaks presidendile lähedast allikat kinnitasid uudisteagentuurile Reuters, et seni von der Leyenit avalikult toetamast keeldunud Macron siiski kaldub tema jätkamist nüüd pooldama. «Ta ei taha lisada ebastabiilsust [Euroopas] Prantsusmaa ebastabiilsusele,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud allikas. Teine allikas põhjendas von der Leyeni toetamist viimase konservatiivse Euroopa Rahvapartei (EPP) hea valimistulemusega, kuid lisas, et Prantsusmaa soovib selle eest vastu oma prioriteetide toetamist ELis, täpsustamata, mis need konkreetselt on.

Tagasi üles