Tšehhi autoomanikud saavad oma esindaja europarlamenti

Copy
Autod Praha tänaval. Foto on illustratiivne.
Autod Praha tänaval. Foto on illustratiivne. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Tšehhis kogus Euroopa Parlamendi valimistel arvestatava toetuse autoomanike õiguste eest seisev erakond. 

Riigi parlamenti mitte kuuluva euroskeptilise erakonna Motoristid Enda Eest (Motoristé sobě) juhtfiguur on endine rallisõitja Filip Turek, kes on öelnud, et kavatseb kaitsta autojuhtide huve Euroopa Liidu kliimapoliitika vastu. Erakond võttis eurovalimisteks kampa ka teise protestipartei Vanne ning tihedas konkurentsis saavutati riigis kolmas koht. Erakondadeliidu poolt hääletas 10,3 protsenti valijatest.

Turek on suure osa oma populaarsusest kogunud ühismeedias, kus ta on kutsunud valijaid üles Euroopat muutma. Samas on Turek jäänud ametivõimude huviorbiiti mõne aasta taguste piltidega, kus on teda näha natsitervitust tegemas. Samas ei ole teda otseselt milleski süüdistatud.

2022. aasta kohalikeks valimisteks asutatud partei lubas toona võimule saades vähendada linnas jalgrattateid ning kultuuri jaoks mõeldud raha ümber jagada transporditaristu arendamiseks.

Praha linnas võimul olevat Piraadipartei juhitud võimuliitu on erakonna esimees Petr Macinka süüdistanud autojuhtide kiusamises ja kutsunud neid rohefanattideks. Motoristide partei sai kohalikel valimistel 2,29 protsenti häältest ja linna esinduskokku valituks ei osutunud.

Märksõnad

Tagasi üles