ÜLEVAADE Saksamaa uus ajateenistus kohustab mundrisse pugemise asemel küsitlust täitma

Copy
Saksa Bundeswehri sõdurid mai lõpus Leedus õppusel.
Saksa Bundeswehri sõdurid mai lõpus Leedus õppusel. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Hoolimata Saksamaa kaitseministri Boris Pistoriuse lootusest kehtestada riigis uuesti kohustuslik ajateenistus, piirdutakse esialgu ilmselt vaid väekohusluse eas noorte valmiduse kompamisega ja armeesse minek jääb ikkagi vabatahtlikuks.

Oma plaani väeteenistuse taaskehtestamiseks tutvustas sotsiaaldemokraadist Pistorius eile esmalt liidupäeva kaitsekomisjonile ning seejärel pressikonverentsil ka avalikkusele.

Ajateenistuse taastamise plaaniga nüüd välja tulemist põhjendas Pistorius muutunud julgeolekuolukorraga. «Tuleb eeldada, et Venemaa on 2029. aastal võimeline mõnd NATO riiki ründama,» lausus ta pressikonverentsil. Väeteenistusse loodab minister leida kõige paremas vormis, kõige sobivamaid ja kõige motiveeritumaid noori. «Me ei taha igavat, mõttetut sõjaväeteenistust,» toonitas ta.

Väeteenistusse astumine jääks siiski vabatahtlikuks

Plaani kohaselt saavad kõik Saksa kodakondsust omavad noored 18. sünnipäevaks Bundeswehrilt kirjaga üleskutse kaaluda kuus kuud kestva ajateenistuse või ka lisaks veel 17 kuu võrra pikendatud teenistuse läbimist.

Tagasi üles