INTERVJUU Rootsi kaitse­minister: Ukraina toetamine on investeering meie enda julgeolekusse

Copy
Rootsi kaitseministri Pål Jonson mais Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Rootsi kaitseministri Pål Jonson mais Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Arno Mikkor/ICDS

NATO värskeima liikme Rootsi kaitseministri Pål Jonsoni sõnul on allianssi kuulumise juures üheks olulisemaks muutuseks olnud harjumine mõttega, et Rootsit tuleb koos liitlastega ehk kaitsta hoopis kusagil väljaspool oma piire.

Keeruline julgeolekuolukord on Rootsi parlamendiparteid toonud ühisele seisukohale, et riigi kaitsejõudude tugevdamisega tuleb kiirustada, kuid Postimehele läinud kuul Lennart Meri konverentsi ajal antud usutluses möönis Jonson, et Ukrainat relvade ja sõjamasinatega toetades on enda võimekuste arendamine kulgenud aeglasemalt. Teisalt on tegemist tema sõnul teadliku valikuga, sest Venemaa sõjaedu korral kasvaks Rootsi enda julgeolekumured veelgi.

Rootsi on praeguseks olnud NATO liige mõne kuu. Mis on olnud suurimad õppetunnid?

Meil oli n-ö NATO lõplik integratsioonikonverents Karlbergi lossis (Rootsi kaitsejõudude kõrgkooli hoone Stockholmis – toim) kuus nädalat pärast liitumist. Sõjaväeline integratsioon on läinud hästi ja praegu töötame selle kallal, et paigutada oma ohvitsere erinevatesse NATO staapidesse. Oleme kindlaks teinud, et meil on vaja umbes 250 ohvitseri ja meil on selleks mõni aasta aega.

Tagasi üles