NATO võtab lõpuks enda kanda Ukraina tapva sõjalise abi korralduse (2)

Ukraina kaitseminister Rustem Umerov, NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja USA kaitsejõudude ülemjuhataja kindral Charles Brown NATO peakorteris.
Ukraina kaitseminister Rustem Umerov, NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja USA kaitsejõudude ülemjuhataja kindral Charles Brown NATO peakorteris. Foto: Virginia Mayo

Pärast rohkem kui kaht sõja-aastat, kus NATO on oma logo alt n-ö tapva sõjalise abi Ukrainasse saatmist vältinud, võtab allianss selles asjas juhtohjad enda kätte.

Tänasel NATO kaitseministrite kohtumise teisel päeval Brüsselis annavad liitlasriikide esindajad heakskiidu kohmaka nimega plaanile «NATO julgeolekuabi ja väljaõpe Ukrainale». Väidetavalt Saksamaa soovil seda ametlikult missiooniks ei nimetata.

Vastuseks Postimehe küsimusele, mida uus algatus võrreldes senise seisuga muudab, arvas suursaadik Jüri Luik, et võib-olla kõige olulisem on, et see demonstreerib NATO kui organisatsiooni aktiivset rolli Ukraina aitamisel.

«Mitu aastat on ju mõned liikmesriigid hoidnud NATOt relvade viimise teemast täiesti eemal, sest seda on peetud eskaleerimiseks,» meenutas Luik. «Nüüd on seda seisukohta muudetud ja minu arvates on see täiesti õigustatud. Lõppude lõpuks meil on olemas allianss, kellel on olemas vahendid, masinavärk ja personal selle teemaga tegelemiseks. Miks mitte seda kasutada.»

Tagasi üles