Ungari lubas NATOt Ukraina aitamisel mitte segada

Ungari peaminister Viktor Orbán kutsus rahvast rõõmustama, et nad Ukrainale abi andma ei pea.
Ungari peaminister Viktor Orbán kutsus rahvast rõõmustama, et nad Ukrainale abi andma ei pea. Foto: MARTON MONUS

Kolmapäeva õhtul koos NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga Budapestis ajakirjanike ette astunud Ungari peaminister Viktor Orbán kutsus rahvast rõõmustama selle üle, et nende riik ei pea osalema Ukraina sõjalises aitamises.

Meenutades europarlamendi valimisi, kus tema erakond Fidesz küll mandaate kaotas, aga siiski saada olnud 21 mandaadist kümme endale sai, teatas Orbán: «Ungari valijaskond kinnitas üle Ungari valitsuse mandaadi mitte osaleda sõjas, mis jääb NATO piiridest välja.»

«Ükskõik milline väljaspool NATO piire toimiv operatsioon on vabatahtlik, seetõttu on Ungari saanud erandi,» esitles Orbán seda, et siianigi Ukrainale sõjalise abi andmisest keeldunud Budapest ei plaani seda teha ka edaspidi.

Stoltenberg omakorda informeeris Budapestis pressikonverentsile kogunenuid, et juuli alguses Washingtonis peetaval NATO tippkohtumisel võtab allianss Ukrainale julgeolekuabi ja väljaõppe andmise juhtimise üle. «Peaminister Orbán tegi selgeks, et Ungari ei osale selles NATO pingutuses ja ma aktsepteerin seda seisukohta,» sõnas ta. «Samal ajal kinnitas peaminister mulle, et Ungari ei seisa neile pingutustele vastu ja laseb teistel liitlastel edasi liikuda,» lisas Stoltenberg.

Tagasi üles