Läti prokuratuur hakkab kontrollima Rail Balticuga tegelevaid ametnikke (3)

Copy
Ehitusjärgus Rail Balticu keskvaksali juures.
Ehitusjärgus Rail Balticu keskvaksali juures. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

Läti peaprokuratuur asus 3. juunil kontrollima Rail Balticu projekti elluviimise eest vastutavate ametnike tegevust, kes võtsid ilma kooskõlastuseta riigieelarve ees kohustusi raudteesilla, raudteetammi ja keskvaksali kompleksi, samuti Riia lennujaama Rail Balticu raudteejaama ja sellega seotud taristu ehitustööde lepingute sõlmimisega, teatas prokuratuur.

Teadupoolest otsustas seim neljapäeval 34 opositsioonifraktsiooni, Ühisnimekiri, Rahvuslik Liit, Läti Nimel, ja fraktsioonita saadikute ettepanekul luua parlamendikomisjoni Rail Balticu projekti elluviimisel tehtud vigade uurimiseks.

Peaminister Evika Siliņa märkis varem, et teda üllatas eelmiste valitsuste vähene teavitatus Rail Balticu projekti elluviimise protsessidest ning näeb ka ettevõtete RB Rail ja Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) vastutust puuduste eest Rail Balticu projekti elluviimisel.

Peaminister avaldas seimis valitsuse töö aastaaruannet esitades arvamust Rail Balticu projekti kohta, lubades, et projekti isevooluteed juhtimist enam ei tule ja transpordiministeeriumi senine projektijuhtimise viis on vastuvõetamatu.

Teadupoolest puudub praegu Rail Balticu projekti edasise elluviimise, juhtimismudeli ning rahastusallikate kohta selgus, sest viimase analüüsi järgi võib projekti kogumaksumus Baltimaades küündida 23,8 miljardi euroni, kui 2017. aastal hinnati selle maksumuseks vaid 5,8 miljardit eurot.

Märksõnad

Tagasi üles