Euroopa Rahvapartei tahab Orbáni suurimat konkurenti enda ridadesse

Copy
Euroopa Rahvapartei president Manfred Weber kohtus täna Budapestis Tisza erakonna esimehe Peter Magyariga.
Euroopa Rahvapartei president Manfred Weber kohtus täna Budapestis Tisza erakonna esimehe Peter Magyariga. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Euroopa Parlamendi suurim parteipere Euroopa Rahvapartei (EPP) võtaks enda ridadesse Ungari suurima opositsioonierakonna Tisza, märkis täna EPP esimees Manfred Weber Budapestis peetud pressikonverentsil.

Endise Orbáni lähiringkonna liikme Péter Magyari juhitud Tisza erakond võitis tänavustel europarlamendi valimistel seitse kohta 21-st. Olgugi et Fideszi juhitud parteiliidule jäädi alla, suudeti Orbáni partei mandaate võrreldes eelmiste valimistega kahe võrra vähendada - nüüd on Fideszil Brüsselis 11 kohta. Kõik teised valimistel kandideerinud erakonnad ei saanud kokku ka nii palju hääli kui Tisza, vahendab Reuters.

«Lõplik otsus ei ole minu, vaid parteipere teha, mis koguneb järgmisel teisipäeval. Ma ütlen neile kodus, mida ma siin nägin,» rääkis Weber.

Euroopa Rahvaparteil on järgmises Euroopa Parlamendi koosseisus kõige rohkem mandaate. Ungari võimupartei Fidesz lahkus EPP-st 2021. aastal lahkhelide tõttu õigusriigi põhimõtete ja euroopalike väärtuste pärast.

Magyari sõnul saaks EPP-sse kuuludes erakond seista Brüsselis kõige paremini Ungari huvide eest. «Me oleme seal koos teiega. Me loome konstruktiivse koostöö. Mõnikord oleme me kriitilsied, meil on oma tundlikud Ungariga seotud teemad, aga me oleme valmis aruteluks ja dialoogiks,» märkis Magyar Weberiga koos antud pressikonverentsil.

Magyar otsustas ise Euroopa Parlamendi mandaadist loobuda, kuna tahab jääda kodumaale, tegemaks tööd järgmisteks parlamendivalimisteks 2026. aastal, mil tahab kukutada 14 aastat riiki valitsenud Orbáni.

Magyar pani teistele erakonna eurosaadikutele südamele, et nad keskenduksid sellele, kuidas kodumaale tagasi tuua Euroopa raha, mis on Orbáni võimu ajal õiguskorra ja demokraatia rikkumiste tõttu külmutatud.

Orbán rääkis täna riigimeedias, et kui Itaalia peaminister Giorgia Meloni ja Prantsusmaa Rahvusrinde juhtpoliitik Marine Le Pen suudaksid ühises paremäärmuslikus parteiperes kokku leppida, ühineksid sellega ka Fideszi saadikud.

Tagasi üles