Vene sõjalennuk rikkus Rootsi õhuruumi (8)

Uuendatud 15. juuni 2024, 14:43
Copy
Vene pommituslennuk Suhhoi Su-24.
Vene pommituslennuk Suhhoi Su-24. Foto: US NAVY 6TH FLEET / HO / AFP / Scanpix

Vene sõjalennuk rikkus eile Rootsi õhuruumi, ütles kaitsevägi uudisteagentuurile TT.

Õhuruumi rikuti Gotlandist idas, ütles kaitseväe pressiesindaja. Rootsi kaitsevägi üritas hävitajaga Su-24 ühendust saada, kuid vastust ei tulnud.

«Vene hävitaja SU-24 rikkus reede pärastlõunal Gotlandi lõunatipust idas Rootsi õhuruumi,» ütles kaitseväe pressiesindaja ja lisas, et Vene lennukit hoiatati suuliselt.

«Kui sellele tähelepanu ei pööratud ja lennuk kurssi ei muutnud, saatsid kaks JAS-39 Gripenit ta Rootsi õhuruumist välja.»

Rikkumine oli Rootsi sõjaväe sõnul lühiajaline.

«Venemaa käitumine on vastuvõetamatu ja näitab meie territoriaalse terviklikkuse austamise puudumist. Jälgisime kogu protsessi ja olime kohal, et sekkuda,» ütles Rootsi õhujõudude ülem kindralmajor Jonas Wikman Dagens Nyheterile.

Kaitseanalüütiku kohaselt võib juhtunule olla mitmeid selgitusi alates piloodi veast kuni Rootsi reageerimise testimiseni. «Kui tegemist on tahtliku rikkumisega, võib tegemist olla signaali saatmisega Rootsile ja võimalik, et seda tuleks vaadata Venemaa vaate kontekstis, et Läänemeri on NATO sisemeri. Teisisõnu tahab Venemaa oma jõudu näidata ja rõhutada, et see ei ole nii,» ütles kaitseanalüütik ja endine Rootsi sõjaväe kolonelleitnant Jörgen Elfving Dagens Nyheterile.

Elfvingi kohaselt võidi seda teha ka luureotstarbel, et teha kindlaks, kuidas Rootsi sellisteks intsidentideks valmis on ja milline on Rootsi võimekus rikkumistele reageerimisel.

Viimati rikkus Venemaa Rootsi õhuruumi 2022. aastal nelja SU-27 ja SU-24 lennukiga. 

Venemaa lennukid rikuvad tihti oma naaberriikide õhuruumi. Viimane juhtum toimus sellel esmaspäeval, mil Soome kahtlustas, et neli Vene lennukit rikkusid nende õhuruumi.

Gotland jääb Venemaa Kaliningradi oblastist vähem kui 350 kilomeetri kaugusele.

Rootsi sõjaline doktriin ütleb, et kes kontrollib Gotlandi, suudab kontrollida kõiki liikumise Läänemerel ja selle kohal õhus.

Läänemerel käivad praegu sõjaväeõppused Baltops.

Tagasi üles