ELUOHTLIK SALAT Moskvas sattus üle 120 inimese botulismi tõttu arstide hoolde

Copy
Toidukullerid Moskva tänaval.
Toidukullerid Moskva tänaval. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Scanpix

Moskvas vajas võimaliku botulismipuhangu tõttu arstiabi üle 120 inimese, kellest vähemalt 30 on endiselt intensiivravil, teatasid tervisevõimud.

Inimesed vajasid haiglaravi võimaliku toidutekkelise botulismi tõttu, mis võib põhjustada hingamishäireid ja halvatust ning on eluohtlik.

Võimude teatel põhjustasid haiguspuhangu tõenäoliselt populaarse kullerteenust osutava toidufirma Kuhnja na Raione salatid. Eile peatas toidufirma uurimise ajaks tegevuse ja teatas, et botulismbakter võis pärineda konservubadest.

«Kokku vajas arstiabi 121 inimest,» ütles Moskva aselinnapea Anastassia Rakova täna. «55 inimest on hetkel raskes seisundis, neist 30 vajab intensiivravi, kuid kellegi elu ei ole tänu arstide kiirele sekkumisele ohus.»

Vene tarbijakaitseamet Rospotrebnadzor teatas laupäeval, et algatas seoses botulismikahtlusega epidemioloogilise uurimise. Moskva prokuratuuri teatel on algatatud ka kriminaalasi.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmeil võib toiduga leviv botulism olla surmav, kui seda ei ravita kiiresti antitoksiiniga. Botulisimi esineb äärmiselt harva ning üldiselt levib see konservtoodetega, mida on puudulikult kuumtöödeldud, või valmistoituga, mida on säilitatud mittelubataval temperatuuril.

Eesti terviseameti kodulehe kohaselt paljuneb eoseid omav ja tugevatoimelist närvimürki tootev Clostridium botulinum hästi vähesoolastes, väikese suhkrusisaldusega, madala happesuse või leelisusega, suitsetatud toitudes ja konservides, seejuures sagedamini kodus valmistatud puu- ja köögivilja konservides ning seente hoidistes. Nakatumist soodustavad soole mikrofloora talitluse häired. Haigustekitaja ei levi inimeselt inimesele.

Euroopa Majanduspiirkonnas registreeriti 2021. aastal kokku 82 botulismi juhtu, selgub Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse andmetest.

Tagasi üles