Euroopa Rahvapartei tahab omale veel suuremat osa Euroopa tippametikohtadest

Copy
Euroopa Rahvapartei võitis Euroopa Parlamendi valimised, kui sai 181 kohta 720st ja parandas oma rekordit veel viie koha võrra, võrreldes eelmise parlamendikoosseisuga.
Euroopa Rahvapartei võitis Euroopa Parlamendi valimised, kui sai 181 kohta 720st ja parandas oma rekordit veel viie koha võrra, võrreldes eelmise parlamendikoosseisuga. Foto: Epp Group / ZUMA press / scanpix

Euroopa Rahvapartei (EPP) tahab järgmiseks viieks aastaks oma inimesi kolmele Euroopa tippametikohale neljast ning teeb sotsialistidele ettepaneku, et üks 2,5-aastasest Euroopa Ülemkogu eesistuja ametiajast jääks neile, kirjutati Politicos.

Kuus ametnikku ütlesid, et lisaks Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni teisele ametiajale ja Roberta Metsola Euroopa Parlamendi presidendi koha kindlustamisele veel 2,5 aastaks soovib EPP Euroopa Ülemkogu eesistuja kohta, mida praegu täidab Charles Michel. Euroopa Ülemkogu eesistuja ametiaeg on ametlikult 2,5 aastat, mille järel peavad Euroopa Liidu juhid seda pikendama, mida nad tavaliselt teiseks ametiajaks ka teevad.

Idee jagada kaheks Ülemkogu eesistuja ametikohta pakkus välja Horvaatia peaminister Andrej Plenković EPP kohtumisel. Varem pakuti Plenkovići, kes on samut EPP-st, ka võimalikuks alternatiiviks von der Leyenile, arvestades, et aina enam oodatakse Ida-Euroopat tippametikohale.

Tagasi üles