Brüsselis ei sündinud tippametite osas kokkulepet (6)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Nick Gammon / AFP/ Scanpix

Euroopa Liidu liidrid ei suutnud kindlustada Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni teist ametiaega, kirjutas Politico. Kokkulepet ei sündinud ka teiste tippkohtade osas.

Brüsselis esmaspäeva õhtul alguse saanud Euroopa Ülemkogu mitteametlikul õhtusöögil pidi selguma ühenduse järgmine esinelik: Euroopa Komisjoni president, kõrge esindaja, Euroopa Ülemkogu president ja Euroopa Parlamendi president.

Kui enne õhtusööki tundus valitsevat varajane konsensus, et Ursula von der Leyen saab Euroopa Komisjoni presidendiks ka teiseks ametiajaks, António Costast saab Euroopa Ülemkogu president, Roberta Metsolast Euroopa Parlamendi juht ning Kaja Kallasest välispoliitika juht, siis õhtusöögi lõpuks kokkulepet siiski ei sündinud. 

Kokkulepet pidurdas väidetavalt ka asjaolu, et Euroopa Rahvapartei (EPP) tahab järgmiseks viieks aastaks oma inimesi kolmele Euroopa tippametikohale neljast ning tegi sotsialistidele ettepaneku, et üks 2,5-aastasest Euroopa Ülemkogu eesistuja ametiajast jääks neile. See omakorda ärritas sotsialiste, kes lootsid selle positsiooni anda António Costale, viitas Politico.

Euroopa Ülemkogu president Charles Michel sõnas pärast õhtusööki, et kandidaatide toetus selgub uuel nädalal. Micheli sõnul ei olnud tänase kohtumise eesmärk ka lõpliku otsuse langetamine.

Euroopa Ülemkogu presidendi Charles Micheli avaldus peale õhtusööki:

ELi liidrid kogunevad uuesti Brüsselis 27.–28. juunil, lootes jõuda tippkohtade osas kokkuleppele enne juuli keskpaigaks kavandatavat hääletust Euroopa Parlamendi järgmise komisjoni presidendi üle. 

Tagasi üles