UNGARI JA SLOVAKKIA TOETUS OLEMAS Rutte lubab NATO juhina Orbánil hoiduda Ukraina aitamisest (2)

Copy
Hollandi peaminister ja arvatav tulevane NATO peasekretär Mark Rutte täna Brüsselis ajakirjanike ees.
Hollandi peaminister ja arvatav tulevane NATO peasekretär Mark Rutte täna Brüsselis ajakirjanike ees. Foto: Omar Havana / AP / Scanpix

Hollandi peaminister Mark Rutte lubas väidetavalt Ungari valitsusjuhile Viktor Orbánile, et kui viimane annab heakskiidu tema saamisele NATO peasekretäriks, võib Ungari edaspidigi jääda kõrvale alliansi Ukrainat toetavatest tegevustest, kirjutas ajaleht Financial Times.

Ruttel oli enne tänast NATO peasekretäriks saamiseks koos alliansi 32 liikmesmaast 29 toetus, kuna Ungari koos Slovakkia ja Rumeeniaga on seni kokkuleppele jõudmist takistanud. Nüüd näib aga Ungari ja Slovakkia vastuseis olevat murtud. Uuel peasekretäril peab olema kõigi liitlasriikide poolehoid.

Varem mitmel puhul piike murdnud Rutte ja Orbán kohtusid Financial Timesi andmeil eile Brüsselis toimunud ELi erakorralise ülemkogu ajal, et NATOga seonduvat arutada. Hollandi peaminister olla kahe aruteludega kursis allika väitel vestluse käigus lubanud, et tema ametiajal oleks Ungaril õigus keelduda osalemast NATO tegevustes, mis on seotud Ukraina aitamisega ja mis leiavad aset liikmesmaade territooriumilt väljaspool.

Tagasi üles