Meedia: Meloni võib Kallase võimalikule Brüsseli-kohale kaikaid kodaratesse visata (14)

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni ja Eesti peaminister Kaja Kallas esmaspäeval Brüsselis mitteametlikul Euroopa Ülemkogul.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni ja Eesti peaminister Kaja Kallas esmaspäeval Brüsselis mitteametlikul Euroopa Ülemkogul. Foto: NICK GAMMON

Kaja Kallase šansid Euroopa Liidu kõrgeks välispoliitika esindajaks saada on värskemate Euroopa meediaväljaannetes ilmunud uudiste kohaselt väiksemaks jäänud.

Eelkõige arvatakse, et liberaalide fraktsiooni kuuluva Kallase võimalustele viskab kaikaid kodarasse Euroopa Konservatiivide ja Reformistide (ECR) fraktsioon Itaalia peaministri Giorgia Meloniga eesotsas.

Anonüümsed diplomaadid rääkisid Brüsseli poliitelu kõmukõminaid vahendavale väljaandele Politico, et esmaspäeval toimunud mitteametlikult Euroopa Ülemkogu kohtumiselt lahkus Meloni õnnetuna.

Väidetavalt ei meeldinud itaallannale, kuidas ülemkogule kogunenud riigijuhid Euroopa Liidu tippametite üle arutasid. Ühena vähestest riigijuhtidest eurovalimistelt võitjana väljunud Meloni tundis end kõrvalejäetuna, olgugi et ametikohtade üle arutasid võimaliku võimuliidu moodustavad Euroopa Rahvapartei (EPP), sotsiaaldemokraadid ja liberaalid, märgivad diplomaadid.

Financial Timesi väitel arvatakse, et Meloni üritab teha tööd selle nimel, et tema fraktsioon saaks ühe Euroopa Komisjoni asepresidendi koha. Jõuõla kasvatamiseks ja eelkõige liberaalidest möödumiseks peaks aga ECR koguma juurde hääli paremäärmuslikust Identiteedi ja Demokraatia fraktsioonist.

See tähendaks aga seda, et Kallas peaks võimaliku liberaalide kandidaadina suu kõrge välispoliitilise esindaja kohast puhtaks pesema.

Anonüümne kõrge ametnik väitis FT-le, et Meloni ja ECRi tõrjumine esialgsetelt kõnelustelt oli viga ja võib ülemkogus viia n-ö totaalse lahinguni.

«Eile õhtul (esmaspäeval – toim) kaotati palju head tahet,» ütles teine ELi diplomaat. Enne järgmist Euroopa Ülemkogu kokkusaamist 28. juunil tuleb aga nn Meloni-küsimuses selgusele saada, rääkis veel üks läbirääkimistega seotud ametnik.

Euroopa Parlamendi suurim fraktsioon EPP tundub olevat nn Meloni-küsimuses kahte leeri, vahendab Itaalia väljaanne Corriere della Sera. Väidetavalt on Põhjamaadest pärit EPP erakondade esindajad Meloni suhtes negatiivselt meelestatud, samas kui mujalt kostub hääli, mis võivad viidata siiski võimalikule koostööle paremkonservatiivse ECRi fraktsiooniga.

Muu hulgas kommenteeris EPP president Manfred Weber, et eurovalimistel selgus, et eurooplased tahavad näha teist nägu Euroopat. «See on paremtsentristlik Euroopa, mille poolt nad hääletasid,» märkis ta. «Liberaalid ja rohelised on nende valimiste suured kaotajad. Seetõttu on selge, et järgmise viie aasta poliitiline suund on paremtsentristlik Euroopa ja see peab kajastuma ka kõigis ametisse esitatavates inimestes. Ei ole võimalik jätkata nii, nagu ei oleks midagi juhtunud.»

Tagasi üles