OSCE vaatlejad Gruusias vabastati

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE vaatleja Gruusias.
OSCE vaatleja Gruusias. Foto: osce.org

Lõuna-Osseetia separatistlikud jõud pidasid täna konfliktitsooni piiri lähedal kinni kaks eurooplasest vaatlejat, kes kuulusid OSCE missiooni koosseisu, kuid hiljem mõlemad vabastati.


Thbilisi süüdistas mässulisi «inimröövis» relva ähvardusel ning nõudis «pantvangide» vabastamist, samas kui Tshinvalist teatati, et vaatlejad peatati piiril vaid dokumentide kontrolliks ning lasti pärast vestlust uuesti lahti, vahendas AFP.

OSCE missiooni pressiesindaja keeldus alguses juhtunut kommenteerimast, kuid kinnitas hiljem vaatlejate vabastamist. «Olukord on läbi,» ütles ta. «Me uurime põhjalikult seda situatsiooni, me peame vaatama üksikasju, et teada saada, mis täpselt juhtus.»

Gruusia siseministeeriumi esindaja Šota Utiašvili oli varem teatanud, et vaatlejad rööviti Odzizi küla lähedal ning viidi teisel pool kontrolljoont asuvasse Artsevi külla. OSCE pidas tema sõnul vaatlejate vabastamise üle läbirääkimisi.

Hiljem parandati infot ja teatati, et vaatlejad võeti kinni Adzvi külas.

Lõuna-Osseetia separatistide liider Eduard Kokoitõ seevastu seletas Interfaxile hiljem, et vaatlejad tabati hoopis Artsevi külas ning saadeti piiririkkumise tõttu maalt välja. Mõlemad olevat tema sõnul ka ise oma rikkumist tunnistanud ning vastavatele paberitele alla kirjutanud.

Utiašvili hinnangul näitab tänane intsident, et Venemaa ja Lõuna-Osseetia õhutavad regioonis pingeid. «See on järjekordne tõend, et Venemaa okupatsioon Lõuna-Osseetias on oht mitte ainult Gruusia, vaid kogu regiooni stabiilsust,» märkis ta.

OSCE hoiab veel Gruusias paarikümmet vaatlejat, kuid valmistub nendegi väljaviimiseks, sest Venemaa polnud nõus organisatsiooni missiooni pikendama. Euroopa Liit on saatnud eraldi missiooniga konfliktitsooni üle paarisaja relvastamata vaatleja.

Eesti välisministri Urmas Paeti hinnangul osutab tänane intsident veelkord olukorra tõsidusele regioonis ja rahvusvahelise kohaloleku vajadusele. Ta märkis, et rahvusvahelistele missioonidele peab olema vaba liikumine ja juurdepääs kogu Gruusia territooriumil.

«Seetõttu toetame Euroopa Liidu järelevalvemissiooni (EUMM Georgia) tegevuse tõhustamist Gruusias ning samuti vajadust pikendada OSCE ja ÜRO missioone, kellele peab olema tagatud vaba liikumine ja juurdepääs kogu Gruusia territooriumil.»


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles