Läti korruptsioonitõrje büroo võib saada lõpuks juhi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti korruptsioonitõrje büroo Riias.
Läti korruptsioonitõrje büroo Riias. Foto: Liis Treimann

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) võib saada uue juhi, sest Läti riiklik julgeolekunõukogu esitas sellele kohale Normunds Vilnītise kandidatuuri.


Mitme äriettevõtte nõukogusse kuuluva Läti politseiakadeemia taustaga Vilnītise kanditatuuri tegi teatavaks välisminister Maris Riekstinš pärast julgeolekunõukogu kohtumist, vahendas Leta.

Magistrikraadiga Vilnītis on varem töötanud ka mitmel ametikohal Läti siseministeeriumis, Läti politseiakadeemias kodanikuõiguse õppetoolis, lektorina õiguskolledžis ja organiseeritud kuritegevusega võitlemise büroo peainspektorina.

Nüüd peavad valitsuskabineti liikmed otsustama, kas Vilnītis on KNABi juhi kohale sobiv kandidaat. Juhul kui Vilnītis pälvib valitsuse heakskiidu, toimub parlamendis lõplik hääletus.

Pärast büroo endise juhi Aleksejs Loskutovsi ametist vabastamist möödunud aasta kevadel, on organisatsioon jäänund sisuliselt juhita. Pärast Loskutovsi lahkumist on esimehe kohuseid täitnud Alvis Vilks.

Võimud on uue juhi valimiseks vajaliku konkursi tähtaeaga pidevalt edasi lükanud ja neil on võimalus Vilnītise kandidatuur ka seekord tagasi lükata.

Analüütikute hinnangul võib see tähendada seda, et valitsus ei toeta seni oma kandidatuuri üles seadnud isikuid ja alustab seetõttu pidevalt uut konkurssi. Lisaks võimaldab see segada ka KNABi igapäevatööd.

Büroo ülesandeks on kohalike parteide rahastamise kontrollimine, ametnike karistamine administratiivsete rikkumiste eest, võimalike huvide konflikti välja selgitamine ja korruptsiooni vähendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles