Itaalia ootab Kallaselt euroameti eest idatiiva kõrval pilgu pööramist Vahemerele

Copy
Eesti peaminister Kaja Kallas koos oma Itaalia kolleegi Giorgia Meloniga eelmise nädala hakul Brüsselis ELi Ülemkogu mitteametlikul kohtumisel.
Eesti peaminister Kaja Kallas koos oma Itaalia kolleegi Giorgia Meloniga eelmise nädala hakul Brüsselis ELi Ülemkogu mitteametlikul kohtumisel. Foto: NICK GAMMON / AFP / SCANPIX

Kui varem spekuleeriti, et Itaalia paremäärmuslik peaminister Giorgia Meloni võib loopida kaikaid kodaratesse Kaja Kallase saamisele ELi välispoliitika juhiks, siis nüüd kinnitas tema välisminister Antonio Tajani, et Roomal pole midagi Kallase vastu, kui ta pöörab Venemaa ja Ukraina kõrval piisavalt tähelepanu Vahemere ja Lähis-Ida regioonile.

Eelmisel nädalal ütlesid Meloni erakonna Itaalia Vennad allikad Euractivile, et liberaalide ridadesse kuuluva Kallase nimetamine ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgeks esindajaks annaks tema parteiperele liiga mõjuka koha, arvestades, et Meloni Euroopa Konservatiivide ja Reformistide (ECR) fraktsioon on praeguse seisuga Euroopa Parlamendis suurem kui liberaalide Uueneva Euroopa fraktsioon.

Pärast eilset ELi välisministrite kohtumist väljendas samas Itaalia väliminister Antonio Tajani ettevaatlikult Kallase kandidatuurile toetust, nimetades seda igati tasakaalukaks ettepanekuks. Astudes pärast kokkusaamist ajakirjanike ette rõhutas ta samas, et tulevane välispoliitika kõrge esindaja peaks lisaks Ida-Euroopa küsimustele panema suurt rõhku Vahemere ja Lähis-Ida teemadele.

Tagasi üles