ANALÜÜS Põhja-Korea tarnis poole aastaga Venemaale 1,6 miljonit mürsku (2)

Postimees
Copy
Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin ja Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un jalutasid eelmisel nädalal Pyongyangis Kumsusani riikliku külalistemaja aias.
Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin ja Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un jalutasid eelmisel nädalal Pyongyangis Kumsusani riikliku külalistemaja aias. Foto: KCNA / Korea News Service / AP / Scanpix

Washingtonis tegutseva mittetulundusliku kaitseuuringute keskuse C4ADS analüüsi kohaselt tarnis Põhja-Korea alates eelmise aasta augustist kuni tänavu jaanuarini Venemaale üle 74 000 tonni lõhkekehi, mis vastab umbes 1,6 miljonile mürsule.

C4ADS andmeil saabus last kahte Venemaa Kaug-Ida sadamasse ning jaotati laiali 16 paika valdavalt riigi läänepiiri ääres Ukraina külje all, kirjutas The Washington Post. Kuigi ametlike dokumentide kohaselt oli Põhja-Korea tarnete puhul tegemist lõhkeainega, siis kaitseuuringute keskuse hinnangul viitab nende sihtkoht sellele, et lastiks oli sõjamoon.

Kaubavedude analüüsist ei selgu, kust saadetised teele pandi, kuid The Washington Post ja C4ADS leidsid tõendeid, et samal ajal liikusid Vene laevad Põhja-Korea ja Venemaa vahet.

Tagasi üles