Venemaa põhjendas luurelennukite viibimist Jaapani mere kohal

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Vene lennukid IL-38 ilmusid Jaapani mere kohale seoses meeskondade komandöride ettevalmistusega, kinnitas Ida sõjaväeringkonna pressiteenistus.

Vaikse ookeani laevastiku koosseisu kuuluvad IL-38 lennukid saabusid Jaapani mere akvatooriumi kohale 11. aprillil, kinnitas allikas ITAR-TASSile ja lisas, et õppelennud on seal toimunud juba mitu päeva.

Sõjaväeringkonna esindaja sõnul tuli lennukitel vastavalt ülesandele leida üles tingliku vaenlase allveelaevad, välisriikide laevade jälitamine aga eesmärgiks polnud.

Ida sõjaväeringkonnast kinnitati, et sõjalennukite õppelendudel järgitakse rahvusvahelisi reegleid ja seda ilma riigipiire ületamata.

Jaapani meedia teatas Vene IL-38 lennukite ilmumisest Jaapani mere kohale, kus viibib Jaapani eskaadrimiinilaev Meko ja käis välja oletuse, et venelasi huvitab laeval olev USA süsteem Aegis.

Uudist Jaapani merel asuva eskaadrimiinilaev Meko kohal tiirutavate Vene IL-38 lennukite kohta kinnitas Jaapani kaitseministeerium.

Kaks IL-38 lennukit jäid jaapanlastele silma eile Honshū saarest edelas. Jaapani kaitsejõud saatsid õhku kaks hävituslennukit, mis hakkasid Vene lennukeid saatma, edastas telekanal NHK. IL-38 lennukid muutsid kurssi ja võtsid suuna Honshū saarest põhjas asuvale Noto poolsaarele.

NHK oletusel võis Vene lennukeid huvitada USA päritolu raketitõrjesüsteem Aegis, mis on Meko pardal ja lisaks võisid nad jälgida Jaapani sõjalaevastiku liikumisi.

Jaapani Meko on viidud kõrgendatud lahinguvalmidusse, et teha kahjutuks Põhja-Korea rakett Unha-3, kui see peaks trajektoorilt kõrvale kalduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles