Rutte nimetati NATO järgmiseks peasekretäriks (1)

Copy
Ametist lahkuv Hollandi peaminister Mark Rutte.
Ametist lahkuv Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: Zhao Dingzhe / Xinhua via ZUMA Press / Scanpix

NATO 32 liikmesriiki nimetasid täna ametist lahkuva Hollandi peaministri Mark Rutte alliansi järgmiseks peasekretäriks.

«Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas nimetada Hollandi peaministri Mark Rutte järgmiseks NATO peasekretäriks Jens Stoltenbergi ametipärijana,» teatas allianss avalduses.

Rutte võtab Stoltenbergilt ametikoha üle selle aasta 1. oktoobril.

«Tervitan soojalt NATO liitlaste valikut Mark Rutte kui minu järeltulija kasuks. Mark on tõeline transatlantist, tugev juht ja konsensuselooja,» ütles Stoltenberg sotsiaalmeedias, kui NATO riikide suursaadikud olid Rutte nimetamise heaks kiitnud.

«Tean, et jätan NATO headesse kätesse,» lisas ta.

Hollandi peaministri nimetamine NATO järgmiseks juhiks oli vormistamise küsimus pärast seda, kui tema ainus konkurent Rumeenia president Klaus Iohannis teatas möödunud nädalal kandideerimisest loobumisest.

Rutte teatas kandideerimisest eelmisel aastal, kui tema koalitsioonivalitsus kokku kukkus ning sai kiiresti alliansi raskekaallaste USA, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa toetuse.

Türgi ja Ungari veenmiseks tuli Ruttel aga mängu panna pea 14 aasta jagu diplomaatilisi kogemusi Hollandi valitsusjuhina.

Türgi võitis ta enda poole aprillis Istanbuli külastades ja Ungari peaministri Viktor Orbániga jõuti kokkuleppele sel nädalal Euroopa Liidu tippkohtumisel.

«Mul on hea meel, et NATO liitlased jõudsid üksmeelele ja Mark Rutte kinnitati täna alliansi järgmiseks peasekretäriks,» ütles välisminister Margus Tsahkna. «Oleme tänulikud sügisel ametist lahkuvale peasekretärile Jens Stoltenbergile suurepärase töö eest pika ametiaja jooksul, mil NATO tegi läbi muutusi uute ohtudega kohanemiseks ja tugevdas kollektiivkaitset.»

«NATO tugevuse tagamisel on võtmetähtsusega Ukraina toetamine sõjaliselt ja NATO liikmeks saamisel, heidutuse ja tugevdatud kaitsehoiaku kindlustamine alliansi idatiival ja kaitsekulutuste suurendamine,» märkis Tsahkna. «Rutte on kinnitanud, et jagab meie prioriteete.»

Välisministri sõnul on Rutte Madalmaade pikaajalise peaministrina näidanud konsensuse ehitamise oskust, meelekindlust Ukraina toetamisel ja tal pole illusioone Putini režiimi osas.

«Olen veendunud, et Rutte suudab keerulisel ajal tagada NATO võimekuse tulla toime kõigi julgeolekuväljakutsetega,» ütles välisminister.

Tagasi üles