Türgi heitis Saksamaale kebabisõjas kinda: otsige dönerile uus valmistusviis või uus nimi

Postimees
Copy
Berliini kiirtoidukoha Hisar Fresh Food töötaja valmistab kebabi.
Berliini kiirtoidukoha Hisar Fresh Food töötaja valmistab kebabi. Foto: Fabian Sommer / DPA / Scanpix

Istanbuli kebabirestoranide liit esitas ELile taotluse kuulutada algselt Türgist pärit liharoa sealne valmistamisviis kaitstuks geograafilise tähisega, mis tähendaks kebabihullule Saksamaale sundi kas muuta oma harjumuspärast retsepti või nimetada roog ümber.

Kuigi Türgi ei kuulu ELi, soovib riik, et döner kebab saaks kaitstud samal viisil nagu näiteks Napoli pitsa või Prantsuse šampanja. See on Saksamaal aga kutsunud esile Istanbuli suunas etteheited toidusõja algatamises ja «Saksa kultuurilise identiteedi ründamises,» vahendas ajaleht The Times.

Leiva sees nauditavad õhukesed liharibad on sakslaste jaoks sisuliselt rahvusroog: umbes kolmandik sakslasi sööb döner kebabi vähemalt korra kuus ning riigis on üle 15 000 kebabikioski.

Tagasi üles