Viinist on saanud Venemaa spionaaži keskus Euroopas (3)

Copy
Vene saatkond Viinis.
Vene saatkond Viinis. Foto: Ronald Zak / AP / Scanpix

Üle tosina Wall Street Journaliga rääkinud Austria, Euroopa ja USA luure- ja valitsusametniku sõnul on Viin praegu Venemaa operatsioonide, sealhulgas mõrvade, sabotaaži ja värbamise rahastamise ning logistilise toetuse ning tööstusspionaaži ja mõjuoperatsioonide baasiks kogu Euroopas.

Väljaandega rääkinud lääne julgeolekuametnike sõnul kahtlustatakse Viinis asuvaid Venemaa agente selles, et nad aitavad Venemaa operatsioonide jaoks isikuid värvata ja neid rahastada. Näidetena Viinis organiseeritud luuretegevuse puhul toodi Ukrainasse suunduvate lääneriikide relvasaadetiste jälgimine Poolas ja Ukraina poolele üle läinud ning Hispaanias elanud Vene sõjaväe helikopteripiloodi tapjatele maksmine.

Kui mujal Euroopas on pärast Venemaa täiemahulise agressioonisõja algust Ukrainas saatnud riigist välja ligi 600 Vene «diplomaati», kes on tegelikult olnud spioonid, siis Austrias on Vene diplomaatide arv pea kahekordistunud 300–400-lt 500ni. Austria luureametlike järgi on Vene «diplomaatidest» pooled spioonid ning paljud neist, kes mujalt on välja saadetud, on tulnud Austriasse.

Tagasi üles