Von der Leyen ja Kallas peavad nüüd veenma ka europarlamenti

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Kaja Kallas, ülemkogu president Charles Michel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen reede esimesel tunnil ülemkogu lõpupressikonverentsil.
Kaja Kallas, ülemkogu president Charles Michel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen reede esimesel tunnil ülemkogu lõpupressikonverentsil. Foto: John Thys

Reedese päeva esimesel tunnil tuli Euroopa Ülemkogult lõpuks valget suitsu ning teatati, et juba ligi kaks nädalat teada olnud arvatav uus juhikohtade pakett – Ursula von der Leyen edasi Euroopa Komisjoni presidendiks, Antonio Costa ülemkogu eesistujaks ja Kaja Kallas kõrgeks esindajaks – sai ELi liidrite tippkohtumisel heakskiidu.

Enne seda jõudis ülemkogu läbi arutada pika muude teemade päevakorra Ukrainast ühenduse enda järgmise viisaastakuplaanini. Siis lahkusid von der Leyen ja Kallas ruumist, viimane delegeeris Eesti hääle Soome peaminister Petteri Orpole, ja kokku lepiti ka juhtkonnapakett.

Ametlikult on uude ametisse kindlalt valitud aga vaid Costa. Ursula von der Leyenil seisab 18. juulil Strasbourgis ees hääletus, kus ta peab mandaadi saama ka Euroopa Parlamendilt.

Tagasi üles