Pekingi telekeskuse suurpõlengu vallandas ilutulestik

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina kesktelevisiooni (CCTV) ülimoodsasse kompleksi rajatavas hotellis eile õhtul möllanud suurpõlengu põhjustas võimude kinnitusel lubamatult võimas ilutulestik, mille omanikud olid hoone külge tellinud aastavahetust lõpetava laternafestivali tähistamiseks.


Kustutustööde käigus hukkus üks tuletõrjuja, kes sai toksilistest gaasidest mürgituse, seitse inimest, neist kuus tuletõrjujat, said aga vigastada, vahendasid Reuters ja AFP viitega Xinhuale.

Ööpimeduses tõrvikuna leekinud tornis pidi juba sel aastal avatama uus Mandarin Orientali luksushotell, ent nüüd jääb see ilmselt ära. Hotellikompanii teatas samas, et on vaid hoone rentija. See kuulub riigitelevisioonile.

CCTV telliski tuletõrje pressiesindaja andmetel eilseteks pidustusteks suurejoonelise ilutulestiku, mis aga oli sedavõrd võimas, et oleks vajanud kohalikult omavalitsuselt eriluba. Politsei hoiatustest hoolimata seda aga ei hangitud.

Suurtulekahju kustutamiseks kulus öösel rohkem kui viis tundi. Meedia andmetel leiti torni katuselt ka ilutulestiku jäänuseid. Kuna peagi avatama pidanud hotellis kedagi ei viibinud, jäi ohvrite arv õnneks siiski väikeseks.

Pekingi linnavalitsuse teatel sai raskelt kannatada uue hoone välispind, kuid toad sisse ei varisenud. Naabruses kõrguv tohutute mõõtmetega hüpermoodne telekeskus, mille on projekteerinud hollandi arhitekt Rem Koolhaas, pole senistel andmetel kahjustada saanud.

Traditsioonilise kuukalendri aastavahetuse lõppvaatusena tähistatava laternafestivali ilutulestikud on hiinlaste seas ülipopulaarsed, ent kujutavad endast ka suurt ohtu, mistõttu olid need pealinnas vahepeal rohkem kui kümme aastat keelatud.

CCTV keskus on üks suurtest rajatistest, mis ehitati Pekingisse mullu suvel toimunud olümpiamängude eel. Kompleks läks maksma kokku viis miljardit jüaani (8,88 miljardit krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles