PERSOON Hollandi peaministriks kerkinud endisel luurejuhil on komme reegleid painutada

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Hollandi värske peaminister Dick Schoof (vasakul) eile Haagis Huis ten Boschi palees koos kuningas Willem-Alexanderiga, enne kui kogu uus valitsuskabinet ametisse vannutati.
Hollandi värske peaminister Dick Schoof (vasakul) eile Haagis Huis ten Boschi palees koos kuningas Willem-Alexanderiga, enne kui kogu uus valitsuskabinet ametisse vannutati. Foto: Remko De Waal/EPA/Scanpix

Eile Hollandi peaministriks vannutatud parteitu Dick Schoof on lubanud järgida nelja parempopulistliku ja -tsentristliku erakonna võimulepet, kuid tema kalduvus julgeoleku- ja luureametnikuna vahel reeglitest mööda minna ennustab, et ta ei lase end kellelgi, sealhulgas käremeelsel Geert Wildersil, üleliia käsutada.

Oma esimeses postituses Hollandi peaministri ametlikul sotsiaalmeediakontol rõhutas Schoof valitsusprogrammis kesksel kohal olevaid teemasid. «Ootan väga peaministrina tööle asumist. Turvalise ja õiglase Hollandi nimel, kus kõigil on sotsiaalne kindlustunne. Seisan selle eest, et migratsioon oleks kontrolli alla, peetaks dialoogi, tehtaks valikuid ja oldaks nende osas otsekohene. Võite minule loota,» kirjutas ta.

Mullu novembris peetud valimistel võidutsenud Wildersi paremäärmuslik Vabaduspartei (PVV) suutis koalitsioonileppe populistliku Talupidajate-Kodanike Liikumise (BBB), seni võimul olnud konservatiivliberaalse Vabaduse ja Demokraatia Partei (VVD) ning tsentristliku erakonnaga Uus Ühiskondlik Leping (NSC) sõlmida alles pool aastat hiljem mais.

Tagasi üles