Araali mere katastroof mõjutab tänini noorte viljakust

Postimees
Copy
Noored kooli lõpupeol Aralskis, mis oli kunagi Araali mere suur sadamalinn.
Noored kooli lõpupeol Aralskis, mis oli kunagi Araali mere suur sadamalinn. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / Scanpix

Araali mere piirkonna mürgine keskkond on pärssinud kohalike noorte arengut ja toonud kaasa probleemid viljakusega, leidis Venemaa ja Usbekistani teadlaste ühisuurimus.

Kunagine suuruselt neljas järv maailmas hakkas kokku kuivama 1960. aastatel Nõukogude maaparandusprojektide tulemusena. Tänapäeval laiub järve asemel Aralkumi kõrb, mis on põllumajandusliku saaste tõttu tugevalt reostunud.

Ökoloogilise katastroofi mõjude hindamiseks noorsoole otsisid Peteburi elektrotehnilise ülikooli ja Karakalpaki riikliku ülikooli teadlased Araali mere piirkonnast 609 vabatahtlikku vanuses 18–25 eluaastat, vahendab The Moscow Times.

Teadlased avastasid, et taimekaitsevahendite, raskemetallide ja klooriühenditega saastunud keskkond häirib areneva organismi hormoonsüsteemi.

«See peegeldub pärsitud kasvus, hilises füüsilises arengus ja vähenenud suguhormoonide tasemes, seda eriti meeste seas, mis põhjustab väiksema kehasuuruse ja massi,» ütles Peterburi elektrotehnilise ülikooli professor Andrei Pugovkin uudisteagentuurile TASS.

Olukorra muudavad hullemaks liivatormid, mis kannavad igal aastal kuivanud merepõhjast ära 75 miljonit tonni mürgiseid soolasid ja liiva, ohustades veelgi kohalike tervist.

Uuringu autorid avaldasid lootust, et selliste negatiivsete protsesside avastamine noorte seas aitab tulevikus ennetada haigusi ja pakkuda muud vajalikku ennetust.

Tagasi üles