Kõrgõzstan venitab USA baasi sulgemisega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstan
Kõrgõzstan Foto: Lennart Rikk

Kõrgõzstani parlament ei pane enne märtsikuud hääletusele valitsuse heakskiidu saanud plaani sulgeda riigis USA sõjaväebaas, mis on oluline lüli varustusteel Afganistani.


Seda kinnitas täna parlamendi pressiesindaja Emil Nijazov, kes lisas, et rahvasaadikud soovivad enne ära oodata USA ja Venemaa vahel baasi tuleviku kohta peetavate arutelude tulemused, vahendas AFP.

Enne arvati, et hääletus toimub juba sel neljapäeval.

Kõrgõzstani valitsus teatas eelmisel nädalal, pärast Moskvalt suure abipaketi saamist, et sulgeb USA sõjaväebaasi, ent ameeriklased pole enda sõnul Biškekilt selle kohta ametlikku teadet saanud.

2001. aastal avatud Manase sõjaväebaasis teenib kokku tuhat sõjaväelast. USA sõdurite kõrval on seal ka väike kontingent Prantsuse ja Hispaania sõdureid.

Baasi sulgemise peamiseks põhjuseks nimetatakse kuluaarides asjaolu, et Venemaa pole rahul Ühendriikide sõjalise kohalolekuga Kesk-Aasias.

Eelmisel nädalal teatas Kreml, et annab Kõrgõzstanile laenu ja kustutab osa selle riigi võlast - väidetavalt oli selle eeltingimuseks USA lennuväebaasi sulgemine.

Vene Föderatsiooni presidendi Dmitri Medvedevi kinnitusel antakse Kõrgõzstanile abi eriliste liitlassuhete tõttu. Kõrgõzstani juhtkond on samas eitanud, et leping ameeriklastega lõpetatakse Venemaa surve tõttu.

Muu hulgas on spekuleeritud ka teemal, et Moskva võib lennuväebaasi saatuse arutamist kasutada trumbina Ida-Euroopasse kavandatava USA raketikilbi üle peetavatel läbirääkimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles