AK Semiootiliste märkide terror, mis tapab Ukrainas ja murrab saatusi Venemaal

Sergei Medvedev
, kirjanik ja ajaloolane
Copy
BRICSi mängude avatseremoonia Kaasanis ülistas kuulsusrikast nõukogude kosmoseminevikku: artist trikitab rõnga sees kosmose­skafandris. 
BRICSi mängude avatseremoonia Kaasanis ülistas kuulsusrikast nõukogude kosmoseminevikku: artist trikitab rõnga sees kosmose­skafandris. Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA/Scanpix

Viimastel aastatel, eriti pärast nn sõjalise erioperatsiooni algust, domineerib vene elus kaks alget: terror ja grotesk, kutsudes esile kaks vastandlikku tunnet – hirmu ja naeru.

Ühest küljest toimub igapäevase füüsilise terrori vool: lahingud rindel ja Ukraina linnade tulistamine, piinamised ja hukkamised, opositsionääride mõrvad, olme- ja tänavavägivald, kus osalevad rindelt naasnud võitlejad. Ent sellega paralleelselt, sellega kentsakalt ristudes kasvab absurdilaine: riigiduuma seaduseelnõud ja kohalikud initsiatiivid, kodanike pealekaebused ja Z-kultuuri artefaktid.

Ajuti tundub, et üks on teisest lahutamatu: mida õõvastavam on hävingu ja surma bakhanaal Ukrainas, seda naljakamad, grotesksemad ja armetumad on uudised Venemaalt endalt. Sellised, nagu näiteks BRICSi mängud, mis äsja Kaasanis lõppesid.

Tagasi üles