USA lääneosas on pärast kaitseseaduse tühistamist tapetud sadu hunte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt
Hunt Foto: SCANPIX

USA lääneosas asuvates osariikides on pärast seda, kui huntide kaitseseadus tühistati, maha lastud sadu hunte.

Hundid said rahus olla kuni möödunud aasta kevadeni, kirjutab USA Today.

USA valitsus aga eemaldas siis kaheksas osariigis hundi ohustatud liikide nimekirjast.

Hunte jahitakse nüüd nii Kaljumägede kui Suure järvistu piirkonnas.

Asjatundjate sõnul said hundid vahepeal rahus paljuneda ning nende arvukus on umbes 5500 isendit.

Eriti ollakse hundijahist huvitatud Idaho ja Montana osariikides.

Kuid viimasel ajal internetti jõudnud fotod tapetud, lõigutud ja püünistes hukkunud huntidest on pannud metsloomade kaitsjad tegutsema. Mitme foto juures oli ka tekst, et see on alles algus.

Huntide arvukust peaksid kontrollima osariikide võimuorganid, kuid kardetakse, et olukord on hakanud kontrolli alt väljuma.

«On kaks jahimeeste rühma. Esimesed on ausa ja õiglase jahi poolt. Teised aga tegutsevad nii, nagu oleksid hundid põlisvaenlased, kes tuleb kiiremas korras hävitada,» sõnas jahimees Rod Bulls.

Metsloomade kaitseorganisatsiooni WildEarth Guardians esindaja Wendy Keefover lisas, et huntide kaitsmisele kulutati umbes 40 miljonit dollarit ning kuna hunte tapetakse nüüd massiliselt, siis see raha on tegelikult tuulde loobitud.

Keefoveri sõnul  on tegemist küsimusega, kas riik saab määrata, kuidas osariigid peaksid metsloomi kaitsma või hävitama? Huntide kaitsmise vastu on näiteks karjakasvatajad ning hirve- ja põdrajahi pidajad.

Pärast huntide kaitseseaduse tühistamist on näiteks Idaho osariigi 1000 hundist tapetud 400. Montanas on tapetud 260 hunti ja alles on umbes 650 hunti.

1940. aastatel olid USAs hundid liigse küttimise ja mürgitamise tõttu peaaegu välja surnud ja selle tõttu pandi nad hiljem kaitsealuste liikide nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles