Iraani sõjalaev vajus sadamas ümber ja uppus

Copy
Iraani hävitaja Sahand Bandar Abbasi sadamas 1. detsembril 2018. aastal.
Iraani hävitaja Sahand Bandar Abbasi sadamas 1. detsembril 2018. aastal. Foto: IRANIAN ARMY HANDOUT / EPA / SCANPIX

Iraani mereväe sõjalev vajus Hormuzi väina lähedal asuvas Bandar Abbasi sadamas ümber ning uppus, teatas riigimeedia eile. Juhtumi tõttu sai surma kaks ohvitseri ja mitu inimest viga.

Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA teatas, et sadamakai juures remondis olev hävitaja Sahand kaotas tasakaalu, sest vesi tungis tankidesse.

«Kui Sahandit remonditi kai ääres, kaotas see vee sissevoolu tõttu tasakaalu. Õnneks suudetakse kiiresti laeva tasakaal taastada,» tsiteerib IRNA Iraani mereväe avaldust.

Iisraeli julgeolekuanalüütik Ronen Solomon ütles The Telegraphile, et laeva süsteem on haavatav häkkimisele, kuna seda juhitakse kaugjuhtimisega ning seetõttu võis tegemist olla ka Iisraeli operatsiooniga.

«Me teame seda, sest Iraan on see, kes töötas 2021. aastal välja küberrünnaku Lääne kaubalaevade, sealhulgas Briti laevade vastu, mis põhines samal kontseptsioonil.»

Solomoni sõnul on intsidendil kõik elemendid, mis võivad viidata keerukale operatsioonile, mille eitamine sobib mõlemale poolele, Iisraelile ja Iraanile.

Tagasi üles