POSTIMEES WASHINGTONIS NATO moonamure algab Hiina puuvillapõllult

Xinjiangi puuvillapõld, millest sõltuvad ka NATO laskemoonatootjad.
Xinjiangi puuvillapõld, millest sõltuvad ka NATO laskemoonatootjad. Foto: Pulati.Niyazi/Zuma Press/Scanpix

Praegu on Hiina Venemaa suurim sõdimisvõimaluste looja Ukrainas, tunnistas NATO poliitika planeerimise juht Benedetta Berti tippkohtumise eelüritusel Washingtonis.

Berti mainis seda mõttekoja Atlantic Council korraldatud eelarutelul, kuhu pääsesid vabalt nii erinevate saatkondade töötajad kui ajakirjanikud. Tema eesmärk oli selgitada globaalsete ohtude omavahelist seotust ja seda, miks NATO kutsus tippkohtumisele ka Austraalia, Jaapani, Lõuna-Korea ja Uus-Meremaa liidrid.

Paar tundi varem Postimehega rääkides tõi Eesti NATO esinduse kaitsenõunik Mariliis Gross aga Hiina näiteks kui riigi, millest liitlasriikide kaitsetööstused tõsiselt sõltuvad. Näiteks sellisest laskemoona baastoorainest nagu puuvillalintrid imporditakse 70 protsenti Hiinast. «Nüüd on hakatud mõtlema sellele, kas see on risk, kas peab vähendama, kust saab asemele,» nentis Gross.

USA maaväe portaali army.mil kodulehelt leiab aga juba kümme aastat vana mureliku loo selle kohta, kuidas muutused rahvusvahelisel puuvillaturul on tekitanud olukorra, kus ameeriklastel napib padrunikestade tootmiseks seda kodumaist toorainet.

Tagasi üles