ISW: ukrainlased suruvad vastu ja Putin ei taju rindel toimuvat (3)

Copy
Ukraina väed rindel Tšassiv Jari lähistel.
Ukraina väed rindel Tšassiv Jari lähistel. Foto: 24. mehhaniseeritud brigaadi pressiosakond / Scanpix

Vene okupatsiooniväed hakkavad lahinguväljal tundma järjest enam Ukraina vasturünnakute survet, kui lääneliitlaste abi saabumine on võimaldanud Ukraina kaitseväel stabiliseerida rinde kriitilisi piirkondi, vahendas Unian neljapäeval Ameerika sõjauuringute instituudi (ISW) uut aruannet.

ISW andmetel on Ukraina kaitsjad alates mai keskpaigast läbi viinud taktikaliselt olulisi ja edukaid operatsioone Harkivi oblasti põhjaosas ning Kreminna suunal.

Kuigi Ukraina relvajõud pole initsiatiivi haaramiseks vajalikke ulatuslikke vastulööke veel andnud, suurendavad nende taktikalised operatsioonid Vene armee kaotusi ega lase okupantidel aeglast ja kurnavat pealetungi jätkata. Sealjuures sundisid vasturünnakud Harkivi oblastis venelasi oma üksikuid üksusi ümber paigutama kaugemale kohast, kus nende peamine juhtimiskeskus on hüpoteetiliselt asunud.

«ISW täheldas, et Venemaa paigutas juuni keskel Harkivi oblasti põhjaossa ümber 810. merejalaväebrigaadi ja 9. motolaskurbrigaadi pataljoni taktikalise rühma osad, samas kui teised 810. jalaväe ja 9. motolaskurbrigaadi üksused jäid Krõnki ja Toretski lähedusse,» seisab ülevaates.

Nende andmete põhjal jagab agressorriik ka oma õhudessantüksusi kogu lahinguvälja ulatuses.

ISW ekspertide arvates näitab samade suurüksuste jagunemine ja paigutamine eri kohtadesse, et okupandid hakkavad tundma vasturünnaku survet. Lisaks kinnitab see, et rindejoon ei ole nii staatiline, kui Venemaa valitseja Vladimir Putin usub.

Analüütikud märgivad samas, et Ukraina relvajõudude võime alustada võimsaid ja organiseeritud vasturünnakuid sõltub endiselt partnerite sõjalise abi stabiilsusest.

Ukraina kaitseväelase Kõrõlo Sazonovi sõnul asusid Vene okupandid oma eliitüksusi Tšassiv Jari ümbruses pealetungile saatma. Eelkõige tegutsevad Toretski piirkonnas Vene merejalaväelaste esimese korpuse eriüksused, kes toetavad seal asuvaid vägesid.

Samal ajal valmistuvad Euroopa eksperdid õpetama Ukraina sõjaväelastele ja korrakaitsjatele üksikasju, kuidas töötada vaenlasest vabastatud aladel, märgib Unian.

Tagasi üles