Europarlamendi liberaalid nõuavad Ungari eesistumise peatamist

Copy
Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ja Ungari peaminister Viktor Orbán Ungari eesistumise esimesel päeval.
Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ja Ungari peaminister Viktor Orbán Ungari eesistumise esimesel päeval. Foto: Nicolas Landemard / EPA / Scanpix

Euroopa Parlamendi Uueneva Euroopa fraktsioon kutsus Euroopa Ülemkogu üles leidma kõikvõimalikke juriidilisi viise, kuidas peatada juulis alanud Ungari eesistumine Euroopa Liidu Nõukogus.

Prantslasest fraktsiooni esimees Valérie Hayer sõnas, et möödunud reedel nn rahumissiooni raames Venemaa režiimi juhi Vladimir Putiniga kohtunud Ungari peaminister Viktor Orbán õõnestab Euroopa Liidu seisukohti ja tegutseb ELi huvidega vastuolus. «On aeg lõpetada Victor Orbáni läbikukkunud eesistumine Euroopa Liidu nõukogus,» märkis ta.

«Tema nii-öelda rahumissioon on julgeolekuoht, tema isoleeritud suhtlusstiil on vaid suitsukate tema enda huvide jaoks, ta ebaõnnestub haledalt. Venemaa hiljutised rünnakud, sealhulgas Kiievi lastehaigla vastu, 48 tundi pärast nii-öelda rahumissiooni, on lihtsalt vastikud,» sõnas Hayer.

Liberaalidest koosneva Uueneva Euroopa fraktsioon nõuab, et Euroopa Ülemkogu ja Euroopa Komisjon võtaksid vastutuse ja astuksid edasisi samme artikli 7 kohaldamiseks, mis võib viia Ungarilt hääleõiguse äravõtmiseni. Samuti peaks riigi taandama Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigi kohalt.

Fraktsioon pöördus selleks Euroopa Ülemkogu veel ametisoleva presidendi Charles Micheli poole. «Palume, et Charles Michel selgitaks Euroopa Ülemkogu kohustusi ja volitusi välisasjade vallas, rõhutades, et ülemkogu peab oma asjad korda tegema. Ootan, et ülemkogu president ütleks selgelt, et Orbán ei räägi ELi nimel,» märkis fraktsioon.

Uuenev Euroopa näeks võimalust, et Ungari eesistumise võiks üle võtta algselt järgmise aasta 1. jaanuarist nõukogu etteotsa astuv Poola.

Ungari võttis Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise üle 1. juulil. See peaks lõppema 31. detsembril.

Tagasi üles