Rumeenias tappis karu 19-aastase neiu eriti jõhkral moel (1)

Copy
Rumeeniast pärit pruunkaru. Foto on illustratiivne.
Rumeeniast pärit pruunkaru. Foto on illustratiivne. Foto: AGENT GREEN / HANDOUT / Scanpix

Rumeenia keskosas Bucegi mägedes tappis karu teisipäeval poiss-sõbraga matkal olnud 19-aastase neiu. Peaminister Marcel Ciolacu on kutsunud parlamendisaadikuid suvepuhkuselt naasma, et seadusandlikul tasemel probleemiga tegeleda.

Riigi mäepäästeameti sõnul ründas karu teisipäeva õhtul mägirajal viibinud neiut, lohistas ta lähedal asunud võpsikusse, kust ta saja meetri sügavusse kuristikku kukkus, vahendas Rumeenia uudistekanal Antena 3 CNN. 

Päästjatega võttis ühendust neiu poiss-sõber, kes ise pääses vigastusteta. Kui politsei ja päästjad umbes tund aega hiljem sündmuskohale jõudsid, leidsid nad eest neiule kuristikku järele läinud vihase pruunkaru, kes üritas neid rünnata. Karu lasti maha. Ametivõimude sõnul ei ole teada, mis võis looma sedavõrd agressiivse käitumise põhjustada.

Rumeenia peaminister Marcel Ciolacu teatas tragöödia järel, et kutsub parlamendi suvepuhkuselt tagasi, et arutada võimalikke uusi samme tulevaste karurünnakute ärahoidmiseks, vahendas Reuters.

Keskkonnaminister Mircea Fechet on teinud ettepaneku suurendada jahilubade arvu pruunkarude küttimiseks – alguses pakkus ta välja, et igal aastal võiks väljastada 500 luba, arvu aga hiljem vähendati.

Peaminister ei ole täpsustanud, millal parlament erakorraliseks istungiks koguneb. Tema sõnul peaks kokkusaamise tulemusena tulema välja meetmetega, mis aitaksid eelkõige nn kõrge riskiga piirkondi pruunkarude arvukuse piiramisel.

«Rumeenias ei väljastata kõigile luba karusid lasta,» täpsustas Ciolacu.

Märtsis ütles keskkonnaminister, et viimase 20 aasta jooksul on Rumeenias pruunkarud tapnud 26 inimest. Arvatakse, et rünnakute kasvu põhjuseks on inimeste käitumine, sealhulgas linnastumise kasv karude looduslike elupaikade lähistel, metsaraie ja kliimamuutused. Mägistel aladel mängivad rolli radade äärde jäetud toit ja prügikastid.

Rumeenias on Euroopa suurim pruunkarude asuala. Arvatakse, et riigi territooriumil elab ligikaudu 8000 isendit.

Tagasi üles