Austraalia sõjaväelane osutus Venemaa spiooniks (5)

Copy
Austraalia politseiülem Reece Kershaw (esiplaanil) ja luurejuht Mike Burgess kommenteerisid riiki raputanud spionaažijuhtumit.
Austraalia politseiülem Reece Kershaw (esiplaanil) ja luurejuht Mike Burgess kommenteerisid riiki raputanud spionaažijuhtumit. Foto: Austraalia politsei / AFP / Scanpix

Austraalias võeti sõjaväelane koos abikaasaga vahi alla süüdistatuna Venemaa kasuks spioneerimises.

Brisbane'is astusid reedel kohtu ette 40-aastane reamehest sõjaväelane Kira Koroljov ja tema 62-aastane abikaasa Igor, mõlemat süüdistatakse spionaažikuriteoks valmistumises. Politseiuurijate sõnul hankisid kaks Vene päritolu Austraalia kodanikku sõjaväematerjale Moskvaga jagamiseks, vahendas BBC. Samas ei tuvastatud olulist sõjaväeliste saladuste lekkimist.

Kohus võib kuriteo eest määrata kuni 15-aastase vanglakaristuse. Tegemist on esimese spionaažisüüdistusega pärast 2018. aastal vastu võetud rangemaid seadusemuudatusi.

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles, et riigi julgeolekuagentuurid on teda juhtumist põhjalikult teavitanud, kuid käimasoleva kohtuprotsessi tõttu loobus ta täpsest kommenteerimisest.

Austraalia föderaalpolitsei komissar Reece Kershaw ütles, et paar oli enne väidetavat kuritegu Austraalias viibinud rohkem kui kümme aastat ja mõlemad said kodakondsuse mitu aastat tagasi.

Igor töötas füüsilisest isikust ettevõtjana ja Kira oli sõjaväes infosüsteemide tehnik. Selle ameti jaoks oli ta varem läbinud põhjaliku julgeolekukontrolli, teatas politsei.

Kershaw' sõnul sõitis Kira puhkusel olles salaja Venemaale, kust andis kodus olnud Igorile korralduse pääseda ligi tema töökontole ja saata Venemaa võimudele edastamiseks tundlikku materjali. Samas lisas Kershaw, et uurimine alles selgitab välja, kas materjali saatmine ka päriselt õnnestus.

Nii Kershaw kui ka riikliku luureteenistuse ülem Mike Burgess keeldusid pressikonverentsil vastamast küsimustele, milliste dokumentidega tegemist võis olla. Samuti selle kohta, kuidas võimud võimalikust kuriteost teada said. Burgess vaid nentis, et spionaažioht on kogu aeg olemas.

«Mitmed riigid püüavad varastada Austraalia saladusi. Me ei saa olla naiivsed ja me ei saa olla endaga rahul,» tõdes Burgess. «Kui te siin riigis luurate, siis me jälgime teid. Kui teie järele selles riigis luuratakse, siis me otsime teid üles,» lisas ta.

Kershaw rõhutas, et Austraalia liitlased võivad olla kindlad, et riik jätkab spionaaži ja välismaiste sekkumiste tuvastamist ja katkestamist.

Austraalia sõjavägi lisas oma avalduses, et on teadlik ühe nende töötaja vahistamisest ning võtab kõiki julgeolekurikkumisi tõsiselt.

Märksõnad

Tagasi üles