Leedu alandas oma poliitilist esindatust ELi kohtumistel Ungaris

Copy
Ungari peaminister Viktor Orban ja Leedu president Gitanas Nausėda Euroopa Ülemkogu mitteametlikul kohtumisel Granadas eelmise aasta oktoobris.
Ungari peaminister Viktor Orban ja Leedu president Gitanas Nausėda Euroopa Ülemkogu mitteametlikul kohtumisel Granadas eelmise aasta oktoobris. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Vastuseks Ungari peaministri Viktor Orbáni Venemaa-visiidile alandab Leedu oma poliitilist esindatust selles Kesk-Euroopa riigis peetavatel kohtumistel, sealjuures kaalub president Gitanas Nausėda koos teiste Euroopa Liidu riigijuhtidega võimalikku visiiti Budapesti, kinnitasid BNSile seimi väliskomisjoni esimees Žygimantas Pavilionis ja mitu valitsusallikat.

«Praegu oleme lihtsalt otsustanud alandada oma osalust Ungaris poliitilisel tasandil,» ütles Pavilionis sel nädalal BNSile. Tema sõnul on see seisukoht kokku lepitud nii valitsuse kui presidendiga.

Juulis algas Ungari ühenduse eesistuja kuue kuu pikkune mandaat. Teisipäeval kogunes Budapestis konkurentsivõime eest vastutavate ministrite mitteametlik nõukogu, kuid nii Leedut kui ka enamikku teisi ELi riike esindasid madalamad ametnikud. Kohtumisel osales Leedu suursaadik Mindaugas Rukštelė, mitte ükski minister või aseminister, nagu tavaliselt.

«Me ühineme nendega, kes pole selle (Orbáni – BNS) seisukohaga rahul,» ütles Pavilionis.

BNSi allikad ütlesid, et Leedu otsustas jätta osalemata ministrite tasemel Budapestis korraldatavatel mitteametlikel nõukogudel, kuid saab saata sinna aseministrid.

Läti ja Eesti teevad sama. Suured ELi liikmesriigid, sealhulgas Prantsusmaa ja Saksamaa, alandavad samuti oma esindatust Ungaris toimuvatel kohtumistel.

ELi nõukogu ametlikel kohtumistel, mis toimuvad Brüsselis, jätkavad Leedu ministrid osalemist eesistujariigist sõltumata.

Poole aasta pärast peaks Ungaris toimuma ka Euroopa Ülemkogu, kuid kas Leedu president Gitanas Nausėda seda üritust boikoteerib, ei ole selge.

«Ungari üritustel osalemine riigipeade tasemel lepitakse kokku ELi partneritega,» teatas presidendikantselei BNSile.

Orbán vihastas ELi juhid välja, kui läks oma eesistumise esimesel päeval etteteatamata visiidile Ukrainasse, et lennata paar päeva hiljem Moskvasse kohtuma Venemaa diktaatori Vladimir Putiniga.

Orbán ja Putin esitasid kahepoolsel alusel korraldatud visiiti Venemaale eksitavalt ELi lipu all toimuvana.

«See ei ole mitte ainult vastuvõetamatu, vaid rikub ka mitut tipptasandi poliitilist kokkulepet, näiteks Putini režiimiga suhtlemisest keeldumise kohta, mis võeti vastu koguni ülemkogus. [---] See (visiit Moskvasse – BNS) ei ole ELi seisukoht ja see on meie seisukohtadega vastuolus,» ütles Pavilionis.

President Nausėda mõistis Washingtonis NATO tippkohtumisel Orbáni visiidi Moskvasse hukka ja ütles, et kuigi Ungari on ELi nõukogu eesistuja, ei esinda selle peaminister ühenduse huve.

Liitlased väljendasid oma rahulolematust ka kolmapäeval Brüsselis toimunud korralisel ELi suursaadikute kohtumisel.

Tagasi üles