Taani meelitab «hästi käituvaid» turiste Kopenhaagenisse tasuta kokteiliga

Copy
Lõbusõidupaat veab Kopenhaagenis Nyhavni kanalil turiste.
Lõbusõidupaat veab Kopenhaagenis Nyhavni kanalil turiste. Foto: Francis Joseph Dean / Dean Pictures / Imago Images / Scanpix

Samal ajal kui Lõuna-Euroopas protestivad kohalikud hordide kaupa saabuvate turistide vastu, üritab Taani pealinn Kopenhaagen meelitada kliimateadlikke ja hästi käituvaid külalisi eri trikkidega, pakkudes muu hulgas ka näiteks tasuta jooke.

Taani turisminõukogu algatas programmi, millega julgustada kliimasõbralikku ja jätkusuutlikku käitumist, pakkudes alates tänasest erinevaid hüvesid neile Kopenhaageni külalistele, kes sõidavad jalgrattaga, kasutavad ühistransporti või aitavad linna parkides ja sadamates prügi koristada ja löövad kaasa aiatöödel, vahendas The Guardian.

Mitmel pool saavad nüüd inimesed, kes tulevad kohale oma korduvkasutatava tassiga, tasuta kohvi. Lisaks pakutakse linna elu positiivselt mõjutavatele turistidele ühes katusebaaris tasuta kokteile või premeeritakse tubli käitumist täiendava külastusajaga Kopenhaageni menukas kunstlumega suusakompleksis.

«Kõik meie valikud mõjutavad keskkonda, seega miks mitte langetada teadlikke otsuseid, mis on meile kõigile kasulikud, ja saada nende eest tasu?» soovitavad projekti CopenPay algatajad.

Turisminõukogu Wonderful Copenhagen esindaja Mikkel Aarø-Hansen avaldas lootust, et nende idee pakub inspiratsiooni ka teistele linnadele ja aitab leida viise, kuidas turistide ja kohalike elanike suhted oleks vähem pingelised.

«Peame tagama, et turism ei oleks keskkonnale koormaks, vaid saaks positiivseid muutusi soodustavaks jõuks,» ütles ta The Guardianile. «Meie peamine eesmärk on muuta reisimine jätkusuutlikumaks. See õnnestub meil aga ainult siis, kui suudame ületada suure lõhe külastajate soovide ja nende tegeliku käitumise vahel.»

CopenPay projekt kestab esialgu kuni 11. augustini, kuid edukaks osutumisel võidakse seda korrata ja laiendada. Tulevikus võidakse premeerida näiteks neid külastajaid, kes saabuvad Kopenhaagenisse lennuki asemel rongiga.

Tagasi üles