Florida kohtunik ei võta Trumpi salastatud dokumentide asja menetlusse (4)

Copy
Donald Trump 15. juunil 2024. aastal Detroidis kampaaniaüritusel kõnet pidamas.
Donald Trump 15. juunil 2024. aastal Detroidis kampaaniaüritusel kõnet pidamas. Foto: Carlos Osorio / AP / Scanpix

USA Florida osariigi kohtunik, kelle Donald Trump oma valitsemise ajal ametisse määras, ei võta menetlusse endise vabariiklasest presidendi vastu algatatud kriminaalasja, milles teda süüdistatakse salajaste dokumentide vääriti haldamises.

Kohtunik ütles, et justiitsministeeriumi eriprokuröri Jack Smithi määramise protsess süüdistajaks oli ebakorrektselt lahendatud.

Selline otsus on Trumpi jaoks väga suure kaaluga võit. Süüdistuse järgi hoidis Trump pärast presidendi ametiaja lõppemist oma Mar-a-Lago valduses salastatud dokumente ja takistas võimudel nendele juurdepääsu.

Cannon langetas oma otsuse pärast seda, kui 78-aastase Trumpi advokaadid apelleerisid protsessi osalisele peatamisele, et anda aega hinnangu kujundamiseks ülemkohtu otsuse kohta, mis leidis, et ekspresidendile on kohtupidamise kontekstis tagatud laialdane puutumatus.

«Rahuldada ekspresident Trumpi taotlus tühistada süüdistus, mis tugineb eriprokuröri Jack Smithi seadusvastasele ametisse määramisele ja rahastamisele,» kirjutas Cannon oma otsuses.

Tema sõnul on süüdistus tagasi lükatud, kuna Smithi ametisse määramine läheb vastuollu Ühendriikide põhiseaduse ametisse määramiste klausliga.

Trumpil seisab ees vabariiklaste presidendikandidaadiks kinnitamise hääletus, kui tema partei koguneb Pennsylvaniasse üleriigilisele suurkogule, mis algab täna ja kestab neljapäevani. Alles laupäeval elas Trump üle atentaadikatse, milles ta sai ka kergelt haavata.

Florida kohtuasja puhul seisis Trump silmitsi 31 süüdistuspunktiga, millest igaühe juures võinuks ta seista silmitsi kuni 10 aasta vabadusekaotusega.

Samuti seisis ta silmitsi konspiratsioonisüüdistustega takistada kohtupidamist ning valeütluste andmisega.

USA vabariiklasest ekspresident Donald Trump ütles täna ise, et kõik tema vastu algatatud kohtuasjad tuleks koheselt lõpetada.

«Selle Florida Seadusetu Süüdistuse menetlusse võtmata jätmine peaks olema alles esimene samm, millele järgneks kiirelt kõigist nõiajahtidest loobumine,» kirjutas Trump oma sotsiaalmeediaplatvormil Truth Social.

Tagasi üles