Vene ametnikud on tõstnud kodumaise gaasi hinda

Copy
01.11.2023. Gazprom koguneb enne täiskogu istungit.
01.11.2023. Gazprom koguneb enne täiskogu istungit. Foto: IMAGO / Alexei Danichev / Scanpix

Briti kaitseministeeriumi teatel on Venemaa ametnikud tõstnud kodumaise gaasi hinda, et kompenseerida Euroopa Liidu turu kaotust.

Briti kaitseministeerium kirjutab oma ülevaates, et alates 1. juulist tõstis Venemaa valitsus kodumaise gaasi hinda 11,2 protsenti. See hinnatõus on mõeldud Venemaa siseturult saadava tulu suurendamiseks.

Briti kaitseministeerium märgib, et 2023. aastal oli Gazpromi netokahjum umbes 6,9 miljardit dollarit, mis on viimase 25 aasta suurim kahjum.

«Gazprom on Venemaa riiklik energiaettevõte. Venemaa turul peetakse Gazpromi monopoliks. Tulenevalt sellest saab Venemaa valitsus reguleerida hinnatõusu,» vahendab Briti kaitseministeerium.

«Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse tõusis gaasi hind Venemaal ligi 34 protsenti, hoolimata sellest, et Venemaast sai 2023. aastal maailma suuruselt teine maagaasitootja,» lisati ülevaates.

«2025. aastal tõusevad hinnad veel 8,2 protsenti, mis peaaegu kindlasti suurendab inflatsioonisurvet Venemaa majandusele ja nõrgestab Venemaa elanike ostujõudu,» ütles Ühendkuningriigi kaitseministeerium.

Tagasi üles