MAOD TALDRIKUL Aasia püütonifarmerid tahavad roomajalihast teha valke ihkaval maailmaturul menuki

Copy
Tööline puhastab püütoniliha farmis Tais Uttaraditi provintsis. Madude nahka ihkab moetööstus, kuid suurem osa lihast läheb seni raisku.
Tööline puhastab püütoniliha farmis Tais Uttaraditi provintsis. Madude nahka ihkab moetööstus, kuid suurem osa lihast läheb seni raisku. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / Scanpix

Tai keskosas asuvate lopsakate ja niiskete põldude vahel paiknevas laohoones lesivad konteinerites keras tuhanded püütonid, kes inimeste möödudes ajavad end püsti ja viskuvad vastu klaasi.

Püütoneid kasvatatakse seal nende tugeva, teemandimustrilise naha pärast, mida müüakse Euroopa moemajadele vööde ja käekottide valmistamiseks, kuid mõned teadlased ja maokasvatusega tegelevad ettevõtjad usuvad, et roomajate tegelik väärtus võib peituda hoopis nende lihas.

Kogu maailmas kasvab nõudlus liha järele, mis siis et traditsiooniliste kariloomade kasvatamine on seotud suure süsinikujäljega, ning kuigi parima alternatiivina neile esitletakse tavaliselt taimseid tooteid, leiab osa teadlasi, et seni on madudest valguallikana asjatult üle vaadatud.

Tagasi üles