Tallinna lastehaigla palub abi Vene raketirünnaku alla jäänud Ohmatdõti lastehaigla toetamisel

Copy
Kiievis käib Ohmatdõti lastehaigla ülesehitamine.
Kiievis käib Ohmatdõti lastehaigla ülesehitamine. Foto: Ukrinform/SIPA/Scanpix

Venemaa rünnakus 8. juulil Ohmatdõti haiglale hukkus 33 tsiviilisikut, ühtlasi hävis ka Ukraina suurim lastehaigla. Tallinna Lastehaigla Toetusfond on hakanud haiglale annetusi koguma ning võtab vastu ka haigeid Ukraina lapsi.

Vene rakett hävitas Ohmat­dõti lastehaigla ja mitu kõrvalhoonet, sealhulgas onkoloogia-, kirurgia- ja intensiivraviosakonna.

Maksõm Kononenko, Ukraina suursaadik Eestis ütles, et rünnaku ajal oli hoones üle 600 patsiendi ja umbes sama palju töötajaid. «Seega tahaksin rõhutada ühte väga olulist fakti, et Ohmatdõt on tingimata tsiviil-, mitte sõjaväehaigla,» sõnas Kononenko.

«Venemaa on paraku sõdinud mitte Ukraina sõjaväe, vaid Ukraina elanikega. Venemaa hävitab teadlikult elumaju ja haiglaid. Terved perekonnad hukkuvad Venemaa raketirünnakute tõttu. See on järjekordne ebainimlik kuritegu, mille on toime pannud Putini režiim, Putini Venemaa ja Venemaa Putin,» lisas suursaadik.

Raske vaatepilt

Ukraina sõjapõgenikke Eestis aitava MTÜ Leleka asutaja Inna Karaulshchikova nägi toimunut reaalajas. Ta rääkis, et kohapeale jõudes oli olukorda raske vaadata.

«Seal oli lihtsalt suur tolmupilv, inimestel oli raske hingata. Kiievis oli sel ajal juba üle 30 kraadi sooja,» kirjeldas Karaulshc­hikova. «Raske oli, karjumist oli palju. Inimesed tulid ja hakkasid koos päästjatega killustikku koristama, ma nägin kõiki neid kohutavaid kaadreid,» lisas ta.

Naise sõnul hävis labori­uuringute osakond, kus asus Ukraina ainulaadne labor ning praegu ei saa abi lapsed, kes vajavad spetsiaalseid täiustatud teste. Karaulshchikova lisas, et praegu käib töö 24 tundi päevas ja seitse päeva nädalas, et taastada üks Euroopa suurimaid lastehaiglaid.

Et aidata päästa noori Ohmatdõti patsiente ja aidata haiglal oma tavapärast toimimist jätkata, on Tallinna Lastehaigla Toetusfond alustanud annetuste kogumist. Esimese nädalaga on kogutud juba 60 000 eurot.

«Kutsun kõiki kaaluma võimalust annetada lastehaigla fondile, mis kogub raha Ohmatdõti haigla ülesehitamiseks. Ei ole sellist asja nagu väikesed annetused, kõik annetused on väärtuslikud,» ütles suursaadik Kononenko.

Tallinna abilinnapea Karl Sander Kase sõnul seisab pealinn Ukraina seljataga, kuid ta peab murekohaks seda, et ühiskonnas on rõhk läinud vaid sõjalisele abile.

Abi jätkuv tarvidus

«See on täiesti arusaadav, et fookus on sõjalisel abil. See on selleks, et vältida selliseid olukordi, nagu nägime nädal aega tagasi. Aga teistpidi peab sinna juurde käima ka humanitaarabi, et aidata neid inimesi ja neid lapsi, kes praegu on hädas,» ütles Kase.

Tallinna lastehaigla juhatuse esimees Konstantin Rebrov ütles, et Ukraina lapsi on aidatud juba sõja algusest ning kahe aasta jooksul on nad vastu võtnud umbes 3500 Ukraina last ja on valmis seda edasi tegema. Eelkõige võetakse vastu krooniliselt haigeid ja onkoloogilisi patsiente. Ka terviseamet on valmis aitama patsientide transportimisega Tallinna.

Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Krameri sõnul algas koostöö Ohmatdõti haiglaga juba 2022. aastal, kui koguti üle 270 000 euro, mis enamasti jõudis Ukrainani ravimite ja uute aparaatide näol.

«Tookord oldi Ukrainas hästi üllatunud, kui esimene saadetis nendeni jõudis, sest saadetud aparaadid olid uhiuued. Väga palju saadeti neile maa­ilmast kasutatud aparaate,» rääkis Kramer.

Ära ei unustatud ka seal viibivaid lapsi, kellele saadeti mänguasju ja maiustusi. «Vastu saadeti meile toredaid pilte ja öeldi, et nagu jõuluvana oleks käinud maikuus.»

Ka seekord saadetakse Kiievisse kohale valmis ostetud vajalik varustus ning kokku loodetakse koguda veelgi suurem summa.

Tallinna lastehaigla toetusfondi annetuskontode numbrid pankades:

Swedbank EE142200221001137609

SEB EE481010220026847017 

Luminor EE921700017000265265 

LHV EE677700771001364621 

Coop Pank EE614204278617991000 

Makse saaja Tallinna lastehaigla toetusfond, makse selgitus Kiievi lastehaigla.

Annetustelefonile 900 7705 helistades saab annetada 5 eurot, annetustelefonile 900 7710 helistades 10 eurot ja annetustelefonile 900 7715 helistades 25 eurot.

Annetusalgatus keskkonnas «Ma armastan aidata»:

https://www.armastanaidata.ee/algatus/toetame-kiievi-lastehaiglat-ohmatdot

Tagasi üles