POSTIMEES UKRAINAS Ukraina tankikomandör: kilp­konn-tankid on täielik farss (3)

Copy
Võrreldes Vene armee tankidega on Ukraina relvajõudude tankidele droonide vastu ehitatud lisakaitsed läbi mõeldud nii, et need ei takistaks lahingus torni pööramist ja koos sellega kahuritoru liigutamist.
Võrreldes Vene armee tankidega on Ukraina relvajõudude tankidele droonide vastu ehitatud lisakaitsed läbi mõeldud nii, et need ei takistaks lahingus torni pööramist ja koos sellega kahuritoru liigutamist. Foto: Ukraina 30. mehhaniseeritud brigaad

Ukraina tankikomandör peab mõttetuks «kanakuutide» ehitamist tankidele kaitseks droonide vastu, nagu Vene armee harrastab teha, sest see teeb tankist ainult parema sihtmärgi.

Tankid on Ukraina sõjas muutunud droonide üheks peamiseks sihtmärgiks, mis on märgatavalt vähendanud nende sõjamasinate rolli lahingutes. Eriti Vene armee on silma paistnud tankidele ehitatud suurte kaitsekonstruktsioonidega. Vene enda sõjakorrespondendid on selliste kaitseehitistega masinatele pannud tabavad nimed: kilpkonn-tankid ja tsaar-mangaalid. Viimane nimetus viitab šašlõkivannidele, mida sellised tankid meenutavad.

Ukraina 30. mehhaniseeritud brigaadi tankikompanii ülem kutsungiga Zaliznõi ehk eesti keeles Raudne ütles Ida-Ukraina rindel Postimehele, et ei näe sellisel kaitsel erilist mõtet. «Kui ma peaksin sellise neli meetrit kõrge kuudiga ringi sõitma, oleksin vaenlasele lihtsalt suurepärane sihtmärk,» kõlas pool elu tankist olnud 35-aastase Ukraina leitnandi arvamus. «Pealegi ei saa sellise monstrumiga tema torni kasutada, sest liikuda ja tulistada võid ainult otse,» lisas ta. «Kahuritoru saab sel juhul ainult üles-alla liigutada, kuid mitte koos torniga külgedele. Ja ongi kõik – p****s värk. Täielik farss.»

Tagasi üles