Trump lubas lõpetada sõjad ühe telefonikõnega (20)

Copy
President Donald Trump 18. juunil Milwaukees vabariiklaste rahvuskongressil.
President Donald Trump 18. juunil Milwaukees vabariiklaste rahvuskongressil. Foto: Carolyn Kaster / AP / Scanpix

USA presidendikandidaat Donald Trump lubas täna lõpetada rahvusvahelised kriisid ja taastada Ameerika prestiiži maailmatasemel, kinnitades, et võib lõpetada sõjad ühe telefonikõnega.

Endine president püüdis maalida kohutavat pilti maailmast oma järglase Joe Bideni juhtimisel, väites Milwaukees toimuval vabariiklaste rahvuskonverentsil, et planeet kõigub kolmanda maailmasõja serval.

«Me taastame kogu maailmas rahu, stabiilsuse ja harmoonia,» lubas Trump, andmata täpsemat teavet selle kohta, kuidas ta seda teha võiks. «Meie juhtimisel hakatakse Ameerika Ühendriike taas austama. Ükski rahvas ei sea kahtluse alla meie võimu, ükski vaenlane ei kahtle meie võimsuses, meie piirid on täiesti turvalised.»

Trump asetas süü kogu maailma konfliktide eest täielikult Bidenile – seda ka nende konfliktide puhul, mille juured ulatuvad tagasi demokraatide võimule tuleku eelsesse aega.

«Käib rahvusvaheline kriis, millist on maailmas harva olnud... Euroopas, Lähis-Idas möllab praegu sõda, Taiwani, Korea, Filipiinide ja kogu Aasia kohal on üha suurem konfliktioht,» rääkis ta.

Trump lubas seda kõike muuta, kui ta valitakse Valgesse Majja teiseks ametiajaks.

«Ma lõpetan iga rahvusvahelise kriisi, mille praegune administratsioon on tekitanud, sealhulgas kohutava sõja Venemaa ja Ukraina vahel,» väitis Trump ja lisas, et «sellise tuleviku saavutamiseks peame esmalt päästma oma rahva ebaõnnestunud ja lausa ebapädeva juhtimise käest».

Ta ütles ka, et nõuab välismaal kinni peetavate ameeriklaste vabastamist.

Trump lubas samuti ehitada USA versiooni Iisraeli raketikõrjesüsteemist Raudkuppel, jättes tähelepanuta asjaolu, et see süsteem oleks ebapiisav, et kaitsta mandritevaheliste rakettide eest.

Ta andis ka mõista, et Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un, kellega ta oma eelmisel ametiajal presidendina isiklikult kohtus ja kelle riigil on tuumaarsenal, igatseb näha teda Valgesse Majja naasmas.

«Ma saan temaga läbi, ka tema tahaks mind taas näha. Ma arvan, et ta igatseb mind, kui teada tahate,» väitis Trump.

Tagasi üles