Ukraina ootab Tõmošenkolt patukahetsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedut külastav Ukraina peaminister Mõkola Azarov ütles vastuseks kriitikale ekspeaminister Julia Tõmošenko vangistamise eest, et opositsiooniliidrilt oodatakse ukraina rahva ees vabandamist.

«Kõige lihtsamaks väljapääsuks oleks see, kui ta tunnistaks süüd oma ebaseaduslikus tegevuses ukraina rahva ees. Kui ta kahetseks ukraina rahva ees pattu, siis lahendaks see otsekohe kõik probleemid,» kuulutas Azarov pärast kohtumist oma Leedu kolleegi Andrius Kubiliusega.

«Kordan, ma ei ole jurist, ma väljendasin vaid oma arvamust. Ent otsus tuleb leida just nimelt õiguslikul tasandil. Ja meie Euroopa partnerid peavad seda lihtsat tõde mõistma,» lisas ta.

«Süü tunnistamine avaks tee selle küsimuse õiguslikule lahendamisele,» sõnas Azarov.

Valitsusjuhi sõnul maksab Ukraina Tõmošenko sõlmitud lepingute tulemusena iga kuu gaasi eest ülemäära 800 miljonit dollarit.

«Võibolla maksab keegi tema kaitsjate seast selle raha meie eest ära? Miks siis tema otsuste pärast maksab ukraina rahvas? Aga tema kaitsjad pakuvad meile mitteõigusliku lahenduse leidmist,» märkis Azarov.

Ukraina praeguse presidendi Viktor Janukovõtši poliitiline vastane, talle 2010. aasta presidendivalimiste teises voorus napilt alla jäänud Tõmošenko mõisteti eelmisel aastal seitsmeks aastaks vangi ametivolituste väidetava ületamise eest gaasilepingute sõlmimisel Venemaaga 2009. aastal.

Lisaks Tõmošenkole on tänase seisuga vangi mõistetud veel neli tema valitsuse liiget.

Lääs peab ekspeaministri ja tema aatekaaslaste üle toimunud protsesse poliitilisteks.

Kubilius kinnitas omakorda, et hoiatas kohtumisel oma Ukraina kolleegi selle eest, et Tõmošenko protsess on takistuseks Kiievi ja Euroopa Liidu edasisele lähenemisele.

«Me arutasime seda täiesti avameelselt. Mul oli võimalus öelda peaministrile, et ELis, Brüsselis peetakse Tõmošenko asja tõsiseks takistuseks edu saavutamisel Ukraina ja ELi lähenemisel ning see tekitab suurt muret,» sõnas Leedu valitsusjuht.

«Ja ka meis tekitab see suurt muret. Ma kuulsin kinnitust, et sellele probleemile otsitakse õiget lahendust,» lisas Kubilius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles