Horvaatias vanadekodusse tunginud sõjaveteran lasi maha oma ema ja veel viis inimest

Copy
Daruvari linn Ida-Horvaatias.
Daruvari linn Ida-Horvaatias. Foto: Fraxinus Croat / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Horvaatia idaosa hooldekodus hukkus täna tulistamises vähemalt kuus inimest, teatas kohalik ajakirjandus.

Horvaatia riigitelevisiooni HRT teatel sisenes tundmatu relvastatud isik Zagrebist 130 kilomeetri kaugusel ida pool Daruvaris eakate hooldekodusse ja avas tule.

Horvaatia politseiülem Nikola Milina ütles, et viis inimest suri kohapeal, üks aga hiljem haiglas. Kuigi tulistaja põgenes hooldekodust, sai politsei ta üsna pea Daruvari väikelinnas hooldekodu lähistel asuvast kohvikust kätte.

Ajalehe Jutarnji List andmeil on ründaja, kelle politsei vahi alla võttis, sündinud 1973. aastal ja ta on Horvaatia iseseisvussõja veteran. Hooldekodus olla ta maha lasknud teiste seas ka oma ema, kes seal elas.

Lisakas kuuele hukkunule sai veel kuus inimest vigastada.

Ühe Daruvari kaupluse töötaja rääkis ajalehele Dnevnik, kuidas kaks hooldekodu töötajat tormasid poodi, neist ühel oli viga saanud silm ja teine oli saanud kuulitabamuse rindkeresse. Nad ütlesid poodnikule, et hooldekodusse oli sisenenud mees, kes asus tulistama töötajaid ja elanikke.

Kaupluse töötaja kutsus kohe välja kiirabi ja politsei. Samal ajal märkas üks viga saanud hooldekodu töötaja, et tulistaja sisenes lähedalasuvasse kohvikusse. «Helistasin ka politseisse ja ütlesin, kus tapja on. Väidetavalt istus ta maha ja tellis joogi ning pani relva lauale,» rääkis poe töötaja Dnevnikule.

Tulistamisvahejuhtumid on üldiselt Horvaatias harvad.

Daruvari linnapea Damir Lneniček ütles kohalikule telekanalile N1, et kõik on rünnakust šokis.

«Mis on põhjus, päästik, seda on keeruline öelda. Selle selgitab välja juurdlus,» sõnas Lneniček. Ta lisas, et hooldekodus elab umbes 20 inimest ning et tegu on eeskujuliku asutusega. Daruvar on kuurortlinn ajaloolises Slavoonia piirkonnas ning seal elab umbes 8500 inimest.

Horvaatia president Zoran Milanović ütles, et on sellest metsikust ja seninägematust kuriteost šokis.

«Tegu on hirmutava hoiatuse ja viimase piisaga kõigile pädevatele asutustele teha rohkem vägivalla ennetamiseks ühiskonnas, sealhulgas rakendada veelgi karmimat kontrolli tulirelvade omamise üle,» ütles ta.

Politseiametnike sõnul kasutas ründaja registreerimata tulirelva. Jugoslaavia verise lagunemise järel 1990-ndatel aastatel on Horvaatias jäänud erakätesse paraku palju tulirelvi.

Võimud püüavad välja selgitada, mis oli rünnaku motiiv.

Tagasi üles