Sudaani naisi sunnitakse süüa saamiseks sõduritega vahekorda astuma

Copy
Sudaani naised. Foto on illustratiivne.
Sudaani naised. Foto on illustratiivne. Foto: Ibrahim Mohammed Ishak / Reuters / Scanpix

Kodusõjast räsitud Sudaanis peavad pealinna Hartumi vastaskaldal asuva Umm Durmāni linna naised söögipoolise saamiseks võimul olevate sõduritega vahekorda astuma.

Teada on ülestunnistusi rohkem kui kahekümnelt naiselt, kes on väitnud, et nad on olnud sunnitud toidu hankimiseks ja raha teenimiseks seksima sõduritega, vahendas The Guardian.

Naiste sõnul on suurem osa sunnitud vahekordi leidnud aset linna tööstuspiirkondades, kuhu on koondunud enamik linna toidutööstusest.

Ühe ohvri sõnul ei jäänud tal oma eakate vanemate ja 18-aastase tütre heaks toidu hankimiseks muud üle, kui seksida sõduriga.

«Mõlemad mu vanemad on liiga vanad ja haiged. Ma ei lase kunagi oma tütrel üksinda toitu otsima minna,» rääkis 37-aastane naine, kes enne kodusõja algust mullu aprillis töötas teenijannana. Tal ei jätkunud raha, et koos perega linnast põgeneda.

«Ma läksin sõdurite juurde, see oli ainus viis, kuidas süüa saada – tööstusrajoonides oli neid igal pool,» ütles ta, märkides, et ühe korra sunniti teda seksima eelmise aasta mais kohaliku lihatööstuse aladel paiknenud sõduritega. Teine sunnitud vahekord leidis aset tänavu jaanuaris põldube hoiustava laohoone juures.

Osa väljaandega rääkinud naise sõnul nõuavad sõdurid vahekorda astumist ka näiteks siis, kui tahetakse mahajäetud hoonetest võtta kaupa, et need kohalikul turul maha müüa. Ühe naise sõnul lubati tal pärast vahekorda võtta ühest tühjast majast toitu, köögitarvikuid ja parfüümipudeleid.

«Ma ei ole varas,» rääkis naine häbitundes. «Mida ma üle elasin, on kirjeldamatu, ma ei sooviks seda ka vaenlaselegi. Ma tegin seda lihtsalt selleks, et oma lapsi toita,» märkis naine.

Kolmas The Guardianiga rääkinud 21-aastane naine tunnistas üles, et pärast seda, kui ta osutas sõduritele vastupanu, hakkasid kaks mundris meest teda piinama ja naise jalgu põletama. «Sõdurid ütlesid mulle, et ma olen ennast täis, et ma nendega keeldusin olemast,» rääkis naine.

Umm Durmāni lääneosa elaniku sõnul on ta näinud korduvalt sõdureid naisi viimas majadesse, mis kuulusid varem linnast põgenenud inimestele. «Paljud naised tulevad ja seisavad meie lähistel järjekorras. Sõdurid lasevad nad sisse ja valivad välja need, kellel lubavad hoonetesse tulla. Mõnikord kuulen ma karjumist, aga mida teha? Mitte midagi,» märkis ta.

Suur osa Hartumist ja selle ümberkaudsest piirkonnast on Abdel Fattah al-Burhani juhitava paramilitaarse rühmituse Kiirtoetusvägi (RSF) kontrolli all.

Abiorganisatsiooni Piirideta Arstid teatas hiljuti, et tsiviilisikud on alates mullu aprillist kannatanud tohutu suure vägivalla all, seistes silmitsi mõlema sõja osapoole – nii Kiirtoetusväe kui ka Sudaani valitsuse armee – kuritarvitamise ja ärakasutamisega. Vägivalla tagajärgi on süvendanud tervishoiusüsteemi kokkuvarisemine ja rahvusvahelise humanitaarabi puudumine, märkis ühendus.

ÜRO andmetel on Sudaani kodusõjas hukkunud kümneid tuhandeid inimesi, üle 10 miljoni inimese on olnud sunnitud kodudest lahkuma. Hiljutises ÜRO toel avaldatud raportis sedastakse, et peaaegu 26 miljonit inimest ehk veidi enam kui pool elanikkonnast seisab silmitsi ägeda toidupuudusega.

Märksõnad

Tagasi üles