USA salateenistuse juht tunnistas vigu Trumpi turvamisel (2)

Copy
Kimberly Cheatle komisjoni kuulamisel.
Kimberly Cheatle komisjoni kuulamisel. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / SCANPIX

Ameerika Ühendriikide salateenistuse juht Kimberly Cheatle tunnistas täna Kongressi ees, et tema juhitud riigiasutus tegi vabariiklasest ekspresidendi Donald Trumpi tapmiskatsega lõppenud kampaaniaürituse turvamisel vigu.

«Me kukkusime läbi. Ameerika Ühendriikide salateenistuse direktorina võtan ma täieliku vastutuse mis tahes turvavääratuse eest,» ütles Cheatle esindajatekoja riigiasutuste järelevalvekomisjoni ees peetud kuulamisel.

«Endise presidendi Donald Trumpi mõrvakatse 13. juulil on salateenistuse kõige märkimisväärsem läbikukkumine viimaste aastakümnete jooksul,» märkis ta.

Vastates vabariiklaste väidetele, nagu oleks salateenistus lükanud tagasi täiendavate ressursside kasutamise Trumpi kaitsmiseks, möönis Cheatle, et ekspresidendi turvalisus oli enne tulistamist ajas kasvanud.

«Endise presidendi turvalisuse tase tõusis juba ammu enne kampaaniat ja on pidevalt tõusnud, kuna ohud arenevad,» sõnas ameti juht. «Meie missioon ei ole poliitiline. See on sõna otseses mõttes elu ja surma küsimus.»

Vabariiklased eesotsas esindajatekoja spiikri Mike Johnsoni ja senati vabariiklaste liidri Mitch McConnelliga on kutsunud salateenistuse juhti tagasi astuma. 

Vabariiklaste esindajatekoja järelevalvekomisjoni liige James Comer kordas kuulamisel sama üleskutset.

«Minu kindel veendumus, direktor Cheatle, on see, et peaksite tagasi astuma,» ütles Kentuckyst pärit vabariiklane. «Salateenistusel on tuhandeid töötajaid ja märkimisväärne eelarve. Nüüd on sellest aga saanud ebakompetentsuse esindusnägu.»

Kolmapäeval astub esindajatekoja komisjoni ette Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Christopher Wray. 

Tagasi üles