ÜLEVAADE Biden ulatas tõrviku edasi, ent mainekahju vältida ei suutnud (8)

Copy
Kamala Harris ja Joe Biden esimesel kampaaniaüritusel koos 2020. aasta augustis.
Kamala Harris ja Joe Biden esimesel kampaaniaüritusel koos 2020. aasta augustis. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Joe Biden teatas üleeile pärastlõunal sotsiaalmeedias vahendatud avaldusega, et ulatab tõrviku edasi ega kandideeri enam teiseks ametiajaks.

Demokraatide president tegi lõpuks seda, mida mõnedki tema erakonnakaaslased ja partei rahastajad kolm viimast nädalat pikisilmi ootasid.

«Usun, et minu erakonna ja riigi huvides on parem, kui astun kõrvale ning keskendun täielikult oma ülesannete täitmisele kuni ametiaja lõpuni,» seisis presidendi lähima meeskonna lihvitud ajaloolises kampaania katkestamise sõnumis.

Juba möödunud nädala reedel näitasid tegelikult kõik märgid, et Biden on ennast nurka vangerdanud. Spekulatsioonid tema peatse taandumise kohta vallutasid esindajatekojas ja senatis mässavate demokraatide survet paljastavate lekete tõttu kogu rahvusvahelise meedia.

Avalikkuse ette paisati näiteks isegi see, et ka ekspresident Barack Obama kutsus Bidenit loobuma. Pingutust täieliku käiguvahetuse nimel presidendivalimiste kampaanias ähvardasid Bideni-vastased demokraadid jätkata ka alanud nädala alguses. Seetõttu peavadki poliitikaanalüütikud üheks Bideni taandumise määravaks ajendiks demokraatide seas lahvatanud vastuseisu, mis võttis kohati lausa erakonda nähtavalt lõhestavad mõõtmed.

Tagasi üles